Прослава храмовне славе и великог јубилеја цркве у Драчићу

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Никакво зло у овом свету не може победити Цркву

Овогодишња прослава небеских заштитника Храма Светих апостола Петра и Павла у Драчићу имала је посебно свечани тон, будући да се управо ове 2022. године навршило 120 година од освећења богомоље у селу у коме је свој просветитељски пут као учитељ започео Свети Владика Николај. Литургијским сабрањем је началствовао архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање протојереја – ставрофора Верољуба Младеновића, умировљеног пароха ваљевског, чија је прва парохија била управо у Драчићу и селима која припадају овдашњем  Храму Светих апостола Петра и Павла, и протонамесника Слободана Алексића, главног и одговорног уредника Радија Источник Епархије ваљевске, те молитвено учешће бројних верника. У празничној беседи протонамесник Дарко Ђурђевић указао је на важност јубилеја којег прославља  драчићка светиња, јер храмови су места у којима се сабирамо и све освећујемо, носећи Христа Господа у свом срцу.

  • Христом се све освећује. Освећујемо се ми, освећује се време и простор. Зато је простор овог светог храма освештан много пута телом Господњим и, ако Бог да, биће тако до свршетка века- до Другог доласка Христовог. Дошавши овде на земљу, Господ Христос је основао Своју Цркву, која је тело Његово- рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Објашњавајући јеванђељске стихове у којима Свети апостол Петар први исповеда божанство Господа Христа, а Он му, пак, ради тог веровања даје обећање да ће на њему, као камену вере, сазидати Цркву Своју, отац Дарко Ђурђевић је истакао да је Црква најпре тело Христово у ком је Он глава, а сви ми, чланови Цркве, удови тог тела.

  • Ако знамо да смо ми та заједница, да смо Црква Божја, треба да знамо да ће она трајати до свршетка века и да је врата паклена неће надвладати. Никакво зло у овом свету, зло споља, које сваки дан долази до наших ушију и очију, не може победити Цркву, јер Црква није творевина коју су основали људи. Велики људи основали су велика царства, велике идеје и грађевине. Све је то нестало, збрисано са лица земље и времена, а Црква Христова, ево, већ двадесет векова постоји и постојаће докле год други пут  Христос не дође. Зато је велика радост бити део Цркве, највећи благослов за сваког човека, јер постајући чланом Цркве, човек постаје чланом Царства небеског, заједнице какву му је Бог наменио- поручио је протонамесник Дарко Ђурђевић, позвавши окупљени верни народ на радосно прослављање великих ученика Христових, чије молитве чувају овај крај и све народе света, који им се са вером обраћају да их заступају пред престолом Божјим. 

По одслуженој Литургији, начињен је литијски опход око храма и преломљен славски колач. Домаћини славе у години јубилеја биле су породице Бошњаковић, Исидоровић, Бугачић, Голубовић, Недељковић и Цветковић из Пријездића, предвођени парохом протонамесником Драганом Симићем. Прослава храмовне славе заокружена је свечаном трпезом у порти храма. 

Ј. Ј.