Преносимо: Упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Милан Д. Јанковић

У четвртак, 14. јула 2022. године, уснуо је у Господу протојереј-ставрофор Милан Д. Јанковић, главни секретар Светог Архијерејског Синода у пензији.

Протојереј-ставрофор Милан Д. Јанковић рођен је 11. септембра 1932. године у Причевићу  код Ваљева. Основну школу завршио је у свом родном месту, пет разреда Прве реалне гимназије у Ваљеву, а Богословију Светог Саве у манастиру Раковица 1953. године.

Крајем исте године ступа у свештенички чин и бива постављен за пароха докмирског. Из Докмира, после две и по године, по молби, одлази у Јабучје (Архијерејско намесништво тамнавскоса седиштем у Убу, Епархија шабачко-ваљевска). Одатле, почетком 1968. године, прелази у црквено-јерархијску службу и ради у Канцеларији Светог Архијерејског Синода, најдуже као Главни секретар.

Писањем се бавио одмах по доласку у Београд, повременом сарадњом у „Гласнику“, службеном листу Српске Православне Цркве, а више у „Православљу“, новинама Српске Патријаршије, чији је главни и одговорни уредник био две и по године.

Опус његових дела обухвата двадесет и једну књигу.  Неке од њих су „На путу“ , „Патријарх српски Герман – у животу и борби за Спомен-храм“, „Епископ Николај (жички и охридски) – живот, мисао и дело“, и „Свети Николај Српски, од рођења до канонизације“.

Заупокојена Литургија ће се служити у храму Светог Јована Крститеља на Централном гробљу, у суботу, 16. јула 2022. године, са почетком у 8 часова, док ће опело бити служено у истом храму у 11 часова.

Вечан му помен!

 

Преузето са СПЦ.РС