Резултати конкурса „У част српског Златоуста“

Резултати конкурса „У част српског Златоуста“

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија, поводом троструког јубилеја Светог Николаја Охридског и Жичког, Епархија ваљевска је расписала наградни конкурс за најбоље написану беседу под називом У част српског Златоуста.

Конкурс је трајао у периоду од 18. априла до 17. јуна 2022. године и био је намењен за ученике средњих богословских и световних школа на подручју Српске православне цркве. У поменутом периоду на конкурс се јавило двадесет и четири ученика са својим беседничким остварењима.

Велику радост причињава то што су деца у овим темама пронашла мотивацију да изнесу најразличитија размишљања, открију своје видике и потврде да они, итекако, и имају и умеју шта да кажу. У пристиглим радовима било је одговора на све три задате теме, па су и награде тематски распоређене. Сви пристигли радови заслужују велику пажњу и похвалу како због своје оригиналности и дубине, тако и због своје лепоте и вредности. Ипак, као што то правила и налажу, изабрани су радови за прва три места, с тим што су за друго место изабрана две подједнако добре беседе.

  1. место: Михаило Лекић, ученик другог разреда Ваљевске гимназије са темом Златоусти проповедник Васкрслог Христа
  2. место деле: Василиса Илинчић, ученица трећег разреда средње Економске школе „Мирко Вешовић“ из Подгорице и Катарина Круљ, ученица првог разреда Карловачке гимназије, оба кандидата на тему Ако језике човечије и анђеоске говорим а љубави немам, ништа сам (1. Кор 13, 1 – 2)
  3. место: Данка Стошић, ученица првог разреда гимназије „Стојан Љубић“ из Лебана, са темом Све ми је дозвољено, али све не користи (1. Кор 12, 6)

 

Тешко је пронаћи одговарајуће појмове којима бисмо описали благо речи које су открили наши средњошколци. Тихе молитве; дневнике бунтовништва; оживљене биографије; песме у прози; бистре реке разума; хиљаде питања и хиљаду и један одговор; химне животу и љубави; непатворену енергију младости, све су то млади беседници успели да ставе под окриље наше три теме. Хвала им свима што су успели да заједнички оживе беседништво. Надамо се да ћемо већ следеће године још више оснажити писану и говорну реч којом нас надахњује и којом нам се обраћа наш Свети Владика Николај.

 

Члан жирија конкурса:

Професор српског језика и књижевности

Сања Сировљевић