Ивањданска свечаност у Паунама

Владика Исихије: Важно је да будемо саучесници подвига Светог Јована Претече

У част храмовне славе Цркве Рођења Светог Јована Претече у селу Пауне, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је началствовао Светом Архијерејском Литургијом, уз саслуживање више свештенослужитеља из Ваљева и протојереја – ставрофора Стојадина Павловића, некадашњег пароха паунског, који данас служи у Београду. Овогодишњи домаћин славе био је Слободан – Лока Гајић из Пауна

Поред Господа Христа и Пресвете Богородице, Свети Јован Претеча једини је чије рођење наша Црква богослужбено прославља што, поред осталог, говори о важности његове улоге у домостроју спасења људског рода. Попут Пресвете Богородице, чији је био и сродник, Свети Јован се рађа од неплодне мајке, од старих, али изузетно побожних родитеља.  Дакле, њега мајка рађа чудесно баш како и Мајка Божја рађа Сина Божјег, Спаситеља света. То симболички показује, навео је у празничној проповеди Епископ Исихије, да је Стари завет био неплодан док није добио благодат Божју. 

  • Света Јелисавета рађа сина и даје му име Јован, што значи „милостив је Господ“. Тако, Господ долази Своме народу, походи Свој народ. Он је претеча Христов и он претходи као војник и заступник самој речи и милости Божјој. Претходи Му и читавим својим животом. Тако Црква пева у тропару данашњег дана и обраћа се Светом Јовану као пророку и претечи доласка Христовог и каже да „својим рођењем Свети Јован разрешује неплодност своје престареле мајке и немост свог оца првосвештеника Захарије који је, како знамо, онемео јер је посумњао у речи архангела Гаврила да ће добити сина- казао је Владика Исихије о неким чудесним детаљима из живота пророка, чијим позивом на покајање почиње новозаветна историја.

Оставши сам у пустињи након смрти родитеља, Свети Јован се као личност формира искључиво благодаћу Божјом  и појављује се пред светом у дане у којима треба да објави долазак Господа Христа, тридесет година после Његовог рођења.

  • Свети Јован је указао на Христа, исповедио Га и по бескрајном смиреноумљу Господњем удостојио се да буде онај који крштава самог Господа… Свети Јован Крститељ је велики заступник наш и огроман број људи слави његову славу. Ево, ова парохија прославља Рођење Светог Јована и има посебну његову заштиту. Много је важно да упознамо његово свето дело и да будемо саучесници његовог подвига- истакао је Владика Исихије.

По Светој Литургији је начињен литијски опход, одслужена молитва за упокојене парохијане и преломљен славски колач. Владика Исихије је честитао славу свим учесницима ивањданског молитвеног сабрања у паунској светињи која, будући да јој први помени датирају у доба аустријске окупације (почетак 18. века) спада у најстарије богомоље ваљевског краја. Прослава је завршена славском трпезом коју су овдашњи парохијани, на челу са свештеником Драганом Глигорићем, припремили за све госте.

Ј. Ј.