Видовдански парастоси за ослободиоце отаџбине

Парастос борцима ратова деведесетих

Традиционално, на празник Светог великомученика кнеза Лазара и свих мученика Косовских, у организацији Удружења бораца ратова од 1990. крај спомен- обележја надомак филијале фонда Пензионо- инвалидског осигурања одслужен је парастос пострадалима у ратовима деведесетих година прошлог века и свим борцима за слободу Србије кроз историју. Парастос су служили протојереј- ставрофор Драгиша Петровић и протонамесник Слободан Алексић у молитвеном присуству градоначелника Лазара Гојковића и грађана Ваљева. У име чланова Удружења бораца, присутне је поздравио председник Љубомир Брадић и захвалио на принетим молитвама кроз које живи сећање на Ваљевце чије је, углавном младе, животе однео ратни вихор у последњој деценији прошлог века.

 

Молитва братства ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ на Спомен- гробљу

Да поред суграђана којима су потребне разне врсте материјалне помоћи и духовних садржаја, брину и о онима који више нису са нама на земљи, чланови Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ показали су и ове године на Видовдан, приневши молитве за јунаке пале у борби за слободу отаџбине на  Спомен – гробљу из Првог светског рата, одељку ваљевског Новог гробља. Парастос је служио духовник братства протојереј- ставрофор Милинко Јовић, уз молитвенео учешће чланова ПНХЗ- а и команданта Другог центра за обуку при Касарни „Војвода Живојин Мишић“ пуковника Саше Стојиљковића. У част српских ратника прота Милинко Јовић упутио је пригодно празнично слово, док је познати народни гуслар Вељко Ђурановић на древном инструменту дочарао њихова јунаштва.

Будући да је Видовдан, празник Светог кнеза Лазара и свих мученика Косовских, дан који традиционално у души сваког Србина пројављује потребу за сећањем и одавањем почасти херојима који су дали живот за одбрану отаџбине, вере и народа, духовник ПНХЗ- а прота Милинко Јовић и пуковник Саша Стојиљковић закључили су да би служење помена требало подићи на виши ниво, како би се што већи број људи окупио да у њему учествује. Такође, припадници Војске Србије помоћи ће при уређивању стаза у Едукативном центру „Владика Милутин“ у Бебића Луци.

Ј. Ј.