Велика Светотројична свечаност у част храмовне и градске славе у Обреновцу

Епископ Силуан: Наша душа не може да нађе мир док се не усидри у Господу Христу

Празник Силаска Светог Духа на апостоле традиционално је протекао у знаку велике молитвене свечаности у Обреновцу, будући да је управо њему посвећен овдашњи саборни храм, а као своју славу празнује га и Градска општина Обреновац. Свету Архијерејску Литурију су служили Преосвећена Господа Епископи аустралијско- новозеландски Силуан и ваљевски Исихије, уз саслуживање више епархијских свештенослужиеља и појање Црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“под управом др Габријеле Вучај

Јеванђеље које се чита у данашњем дану (Јн, зачало 27) открива да у нама постоје глад и жеђ које превазилазе оне овоземаљске. То су метафизичке глад и жеђ, које не могу да се угасе док човек не дође у контакт са небом и извором воде живе, који се даје у оваплоћеном Господу Христу и Цркви Његовој. Човек не може да буде истински и потпуни човек, ако је одвојен од Бога и без благодати Божје. У тумарању по пустињи овоземаљској, указао је у литургијском слову Епископ Силуан, такав човек се суши и вене као биљка без влаге, ветра и сунца. Баш као што је наш праотац Адам оденуо трошне хаљине, окренувши се од Бога. „Нови Адам“- Господ Христос рађа се у људском телу, проповеда, твори чудеса и прославља истину Божју. Прошавши страдање на крсту, уводи нас у Васкрсење и зато је Он наш пут у вечни живот. У Вазнесењу Свом вратио Се Оцу у слави са Којим је био нераскидиво везан, истакао је Владика Силуан. 

  • Господ Христос нам је показао наш пут на земљи, чему треба да стремимо, чиме да се хранимо и храбримо, а то је небо! Знамо из нашег искуства земаљског да ма колико човек уносио у себе победа и пријатних тренутака у друштву, опет нешто фали. Опет човек нема оне радости која га чини одморним кад је најуморнији, која га чини радосним кад би требало да буде тужан. Ми знамо, браћо и сестре, да наша душа не може да нађе мир док се не усидри у Господу Христу- рекао је аустралијски архипастир.

Подсетивши на обећање Спаситеља дато апостолима о послању Духа Утешитеља Који ће их научити свему, Владика Силуан је појаснио смисао старе јеврејске Педесетнице, дан празновања добијања Десет Божјих заповести, која је заправо тип Педесетнице која ће доћи и увести нас у тајну духа речи Божје, у слободу и, како је говорио цар Давид, учинити нас мудријим од стараца. Све заповести Новог завета дате су у оним двема: да љубимо Бога и ближњег целим својим бићем, што је остварење нашег бића, једино могуће уз благодат Духа Светога.

  •  На данашњи дан Велике Педесетнице прославља се рођендан Цркве, изливање Духа Светога на народ, на све оне који ће поверовати и поћи путем Христовим… На Педесетници се најјасније открива треће лице Свете Тројице- Дух Свети, који је са Оцем и Сином нераскидиво везан у божанској заједници и чини домострој спасења рода људског. Духом Светим свака душа живи пуним животом, како нас учи химнографија наше Свете Цркве. Свака Света Литургија је Педесетница и на њој силази благодат Духа Светог – казао је Владика Силуан. Осврнувши се на прилике у данашњем свету, духовни отац верног народа са Петог континента је истакао да данашњи свет хоће да уруши Педесетнцу и наметне своју „антипедесетницу“, својеврсно Вавилонско царство у ком се деле људи, у ком влада мржња. Зато, закључио је он, позвани смо на живот у Богу и са Њим, са ближњима својим, да уз помоћ благодати Божје овај свет преображавамо педесетничким духом.

Након Свете Литургије, велика литија, улепшана песмом Дечјег хора „Ваведење Пресвете Богородице“, прошла је кроз варош до седишта Градске општине Обреновац, где је са председником Мирославом Чучковићем преломљен славски колач. Честитајући славу општинском руководству и грађанима, Епископ ваљевски Г. Исихије је поучио да се у Светом Духу рађа Црква и постаје благодатна заједница, живи организам, тело, чија је глава Господ Христос.

  • Црква је узор заједиштва и узор за живот. Световна општина треба да тежи томе да не буде пука заједница људи који живе на истом месту, већ да гаји врлину и омогућава да људи живе чинећи добра дела једни другима. Да чине добра дела за све, и за оне најближе и оне који нису близу, али су угрожени и потребна им је помоћ. Само у љубави делатној ми заиста живимо као прави људи и прави хришћани. Црква је увек подршка друштву и Црква се моли подједнако и за оне који припадају Цркви и оне који су око ње, чак и за оне који јој се противе. Зато, славимо Бога што у овим временима нема противљења између државе и Цркве, како неки од нас памте, већ живимо у хармонији. То показује и ова свештена литија, која се од 1992. врши на празник града и црквену славу- поручио је Владика Исихије, пожелевши градским челницима и свим Обреновчанима много успеха у раду и животу. Такође, Владика Исихије је заблагодарио Владики Силуану на данашњем служењу Свете Литургије, а он је узвратио речима благодарја на благослову да буде део славске свечаности у овом крају, у ком је крај блаженопочившег му духовног оца Владике Милутина и духовно узрастао. Славки колач је преломљен и испред саборног храма, где је овогодишњи домаћин Радиша Кузмановић, председник Цквеног одбора, симболично предао комад колача домаћину за наредну годину Дејану Марјановићу члану ЦО. Прослава је заокружена свечаном трпезом у парохијском дому Светотројичног храма.

Ј. Ј.