Свечаност у част небеских заштитника у Едукативном центру „Владика Милутин“ у Бебића Луци

Света Литургија служена у манастиру Пустиња. На Ребељској реци Свету тајну крштења примиле Андреа и Александра Богдановић, студенткиње из Ваљева

Прослава крсне славе Едукативног центра „Владика Милутин“, пројекта Удружења „Загрљај“ којег од оснивања свесрдно подржава Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“, и ове године у прелепе крајолике на падинама Јабланика довела је мноштво људи са разних страна. У част празника Светог цара Константина и царице Јелене, у оближњем манастиру Пустиња Свету Литургију су служили духовник ПНХЗ протојереј – ставрофор Милинко Јовић и надлежни парох протојереј Мирослав Новаковић. Свечани крсни ход начињен је до Ребељске реке, где је по узору на богослужбену праксу раних првих хришћанских векова обављен свечани чин крштења. Свету тајну су примиле студенткиње из Ваљева, сестре Андреа и Александра Богдановић, парохијанке проте Милинка Јовића. Честитајући им улазак у заједницу народа Божјег, протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски, навео је да свако приступа овом чину када му за то дође време.

  • Примиле сте Свету тајну крштења као одрасле у дану у коме славимо Светог цара Константина, владара који се крстио пред сам крај живота, а учинио је много за хришћане даровавши им слободу да исповедају своју веру. Чин крштења уприличен је овде на реци, онако како се то некада чинило. Бели стихари, које сте данас носиле, симбол су чистоте у вери и животу на које вас крштење позива- рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић, честитајући сестрама Богдановић важан тренутак у њиховим животима.

Обред благосиљања и ломљења славског колача обављен је у Едукативном центру „Владика Милутин“, где су чланови Удружења „Загрљај“ и ПНХЗ дочекали више десетина гостију, међу којима је била и екипа игране серије „Бранилац“, која је неке од сцена снимала управо у Етно селу „Бебића Лука“, као и директорка Туристичке организације Ваљева Ана Марковић, са којом се разговарало о будућим заједничким активностима. Лепота народне традиције заокружена је казивањем проте Милинка Јовића о епским песмама и наступом гуслара Вељка Станковића.

 

Ј. Ј.