Манастир Плужац прославио своје небеске заштитнике

Протонамесник Велимир Крстић: Свети цар Константин је кров којим је Христос покрио Своју Цркву

Литургијским сабрањем, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника подгорског протонамесника Велимира Крстића и више епархијских свештенослужитеља, манастир Светог цара Константина и царице Јелене у селу Плужац код Осечине прославио је своју крсну славу. Овогодишњи домаћин славе је био председник Скупштине општине Осечина Светозар Гачић, а колач је за наредну годину преузео Љубомир Алексић. У сабрању је учествовао и председник Општине Осечина Никола Томић

Прослава великог римског императора Светог Константина, чијим је чувеним Миланским едиктом 313. године даривана слобода вероисповедања до тада гоњеним хришћанима, и његове мајке Свете царице Јелене довела је у манастир Плужац бројне вернике Подгорине, који су се ове године први пут молитвено окупили под омофором Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија. Данашњи дан прилика је да се, уз прослављање Свете Тројице, подсетимо колика је била вера Светог цара Константина и царице Јелене, колика је сила и моћ Часног Крста Христовог, будући да је то неодвојиво при помену ових двоје светитеља. Пре појаве цара Константина, хришћани су били на удару сурових римских владара, свирепо мучени и убијани, али промислом Божјим крв мученика сазидала је Цркву Божју, која живи до данашњих дана. Како нас учи Свето јеванђеље о добром пастиру, беседио је по благослову Владике Исихија протонамесник Велимир Крстић, народ је познао Христа, а исто тако и Светог цара Константина да је благ и кротак душом својом, прави цар који је најсличнији старозаветном цару Соломону пуном мудрости,  љубави и благодати Божје.

  • Свети цар Константин је схватио да је овај свет пропадљив, да су вечне само речи Божје које сваки хришћанин носи у души својој. Понесе их и силом Божјом победи много непријатеља! Много је мука у животу имао цар Константин зато што се борио са јачим непријатељима и бројнијим војскама. Али, он је имао оружје које нико од царева није имао- веру у Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Јавио му се сам Господ Христос, јављали су му се Свети апостоли Петар и Павле. Зато га многи називају равноапостолним, као и његову мајку царицу Јелену. Он је кров којим је Христос покрио и заштитио Своју Цркву од многих невоља, од ветрова и бура који је и данас ударају и удараће док је века и света, јер демон не може да буде миран и гледа како народ напредује у вери. Цар Константин је одржао веру и љубав према Господу и зато је стекао венац славе – рекао је архијерејски намесник подгорски протонамесник Велимир Крстић у част небеских заштитника плужачке обитељи.

Свети цар Константин и царица Јелена нису данас заборавили ниједну душу која им се обратила. Принели су молитве пред престолом Творца пред којим нас данас заступају, а на нама је да се молимо да нас Господ сачува од сваког зла и да будемо бољи људи, стремећи ка Царству небеском, закључио је протонамесник Крстић и честитао празник свим учесницима славског сабрања.

Након литургије начињен је литијски опход и пререзан славски колач. Прослава је заокружена свечаном трпезом у манастирској трпезарији.

Ј. Ј.