Вазнесење Господа Христа – слава храма у Мионици

Протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић: Данас се радујемо као апостоли 

Светом Литургијом, којом је началствовао архијерејски намесник колубарски протојереј – ставрофор Саша Тимотић, уз саслуживање протојереја – ставрофора Гојка Терзића (пароха цветановачког) и Драгомира Јовановића (пароха ваљевског) и јереја Александра Филиповића, свештенослужитеља при Храму Светог Нектарија Егинског у Ваљеву, отпочела је прослава храмовне славе мионичке цркве. Сабрање је настављено литијом улицама вароши славног Војводе Мишића, која је окупила бројни верни народ. Са домаћинима славе Радом Савићем и Стојадином Антонијевићем из Паштрића свештенослужитељи су преломили славски колач.

Благосиљајући учеснике молитвене свечаности, протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, чије су ране године свештеничке службе везане за мионички крај и парохију у Вртиглаву, упутио је празнично слово о Спасовдану, четрдесетом дану по Васкрсењу у коме се Господ Христос вазнео у небески храм да представи Богу Оцу пречишћену и освећену природу људског рода, ради чијег спасења је сишао на земљу и пострадао. Он је светлост која просвећује сваког човека, живот и радост, учитељ, пријатељ и утешитељ. У дану Вазнесења Га нема више међу нама и некако се поставља питање зар не треба данашњи дан да је за нас дан туге и жалости, указао је прота Драгомир Јовановић. Ипак, радосни смо и славимо баш као апостоли када су се са Маслинске Горе вратили кући у Јерусалим.

  • Узрок радости Христових апостола потекао је из њихове живе и истините вере да ће Господ Спаситељ са њима бити духовно. Радовали су се и зато што су знали да је Својом крсном смрћу Господ на земљи свршио дело људског спасења и порушио силу греха и смрти, утврдио Своју Цркву па се, као победоносни цар, узнео на небо, али не да остави земљу, већ да споји небо са земљом. У Спаситељевом Вазнесењу апостоли су видели васкрс у рају оне људске природе која у лицу наших праотаца Адама и Еве беше пала- објаснио је прота Драгомир Јовановић. 

Праведно је, истакао је беседник, што се данас радујемо, јер нам је Господ показао пут бесмртности , јер ћемо се и ми тако узнети на небо да примимо награду за своја дела.  Као што су апостоли били сједињени са Господом Христом, тако и ми треба да будемо, а то ћемо бити ако будемо посећивали цркву. У Цркви слушамо слово Божје, учествујемо у Светим тајнама и молитвом разговарамо са Богом. Тако су живели стари хришћани и сви наши преци па је Господ увек био с њима, закључио је протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић.

Прослава Спасовдана у Мионици заокружена је трпезом љубави, коју су домаћини приредили за све госте. Старешина Храма Вазнесења Господњег протојереј – ставрофор Живота Новитовић поздравио је присутне и уручио захвалнице овогодишњим свечарима.

Ј. Ј.