Спасовданска свечаност у Попучкама

Протонамесник Саша Максимовић: Ми смо заједничари Вазнесења Христовог

  • Традиционално, великим молитвеним сабрањем Храм Вазнесења Господњег у Попучкама обележио је своју славу. Свету Литургију је служио архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Овогодишњи домаћин славе био је Живко Ђурић, док је колач за 2023. годину преузео Страхиња Бановић-

„Господ Христос је апостолима уносио мир у душе. Свима нама данас, можда и више у овом веку, потребан је мир и дао Бог да га заиста имамо. Пожелите неком мир, благословите га на тај начин, јер ако има мир, човек ће имати унутрашњи мир и постати богатији. Уколико је, пак, у човеку унутрашњи немир, његову жеђ и глад не могу утолити и угасити све воде овога света“, неке су од сјајних поука, које је у оквиру своје спасовданске беседе упутио архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић на Светој Литургији у част храмовне славе у Попучкама.

Подсетивши на последње дане Спаситеља на земљи, проведене са ученицима, отац Саша Максимовић указао је на то да смо сви учесници јеванђељских догађаја, будући да их са вером прихватамо.

  • Постајемо заједничари Христовог рођења, Његовог Васкрсења и, ево, данас смо заједничари Његовог Вазнесења. Јеванђеље Божје је сценарио нашег живота. Ако прихватимо улогу која нам је у њему дата, за нас неће бити краја и неће нам се живот завршити, него ћемо и ми једног дана, када за то дође време, бити узнети на небо. То ће се десити ако будемо онај човек из јеванђеља који посећује болесне, храни гладне… ако имамо вере као капетан из Капернауму, ако су нам душе чисте као дечје, ако Господа Христа као разбојник на крсту исповедимо- рекао  је протонамесник Саша Максимовић. Пожелевши срећну славу, он је благословио окупљене уз молитву да у времену у којем живимо остваримо јеванђељски благослов, на који је често подсећао блажене успомене Патријарх српски Павле, а који гласи: „Будите мудри као змије, а безазлени као голубови“.

У част славе уприличена је трократна литији око храма и одслужен помен за преминуле парохијане, а потом преломљен славски колач. Овогодишњи домаћин славе био је Живко Ђурић, а за наредну годину колач је преузео Страхиња Бановић. Прослава је заокружена свечаном трпезом, коју су домаћин славе и парохијани попучанског храма, предвођени старешином протонамесником Небојшом Младеновићем, припремили с љубављу за све који су дошли да са њима поделе радост овог дана.

Ј. Ј.