У Недељу слепог Владика Исихије служио у саборном храму

Јереј Дејан Трипковић: Велика је ствар бити хришћанин!

Пете недеље по Васкрсу, у дану који је у календару Српске Православне Цркве посвећен изданцима нашег рода који су у различитим периодима страдалне нам историје положили свој живот за Христа Господа: Теодору Вршачком, Вукашину Клепачком и Светом Викентију и свим мученицима Сурдуличким, као и Пећкој икони Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештенослужитеља из Ваљева и појање Црквених хорова „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ са диригентима Милицом Степановић- Бабамилкић и Вањом Урошевић.

По благослову Епископа Исихија, литургијско слово упутио је свештеник Дејан Трипковић. Ослоњен на данашње одломке Светог јеванђеља (Јн 9, 1-38) и Дела апостолских (16, 16-34), он је указао на различитост судбина људи различите сталешке припадности, којима је заједнички проблем онај који се тиче греха, погледа на свет и смисла живота. Наиме, јеванђељски одломак говори о човеку који је слеп од рођења, те ускраћен за доживљај свих овоземаљских красота, до тренутка у коме му Господ Христос дарује вид. Тај чин, указао је јереј Трипковић, наилази на питање Његових ученика о томе чији је грех узрок слепилу. Господ одговара да нема говора о сагрешењу, већ о пројави дела Божјих. Такође, овом приликом видимо и знатижељу окружења, питања и прекоре фарисеја, који не признају Христа као Сина Божјег, страх родитеља исцељеног младића да посведоче чудо које се догодило…

  • Поглед младића над којим се догодило највеће чудо, да слеп од рођења прогледа, је једини исправан поглед. Једино што ми као хришћани можемо да прихватимо и доживимо, а то је да је Христос Спаситељ света, да верујемо у Њега као Спаситеља света. Услов да се буде хришћанин у првим вековима био је да онај који прилази Цркви, чија је глава Син Божји, исповеди да је Он Син Божји. Када се причешћујемо телом и крвљу Његовом, ми исповедамо да је то заиста тело и крв Његова, да је заиста Син Божји- рекао је отац Дејан Трипковић.

Говорећи о догађају из Дела апостолских, илити жени „која је имала дух погађачки“ и којег Свети апостол Павле истерује из ње, због чега апостоли бивају изведени на трг,  ишибани и утамничени, беседник је указао да се дешава потрес на земљи, који изазива страх код тамничара. Апостоли га теше и позивају да се радује, јер је постао хришћанин.

  • Радујмо се и ми вером ових људи- слепог од рођења, кога је Син Божји исцелио и коме је живот после тога постао другачији, јер је и свој духовни вид оживео. Такође, вером човека тамничара, који је ревновао за свој народ и законе за које је мислио да су важни, али је променио свој поглед на свет и постао хришћанин, када је упознао Сина Божјег. Велика је ствар бити хришћанин и велико име назвати се хришћанином да је тешко одрећи се тога. Многи су дали своје животе за веру и пролили крв за веру у првим вековима, а и данас многи страдају- поручио је свештеник Дејан Трипковић и позвао верни народ да се и данас радује и верује у победу љубави, победу живота над смрћу.  

Приликом Свете Литургије више верника, посебно оних најмлађих, је примило Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.