ПНХЗ реализовала пројекат „Упознајмо свој крај – инклузија у природи“

Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице, уз подршку Удружења родитеља и деце са сметњама у развоју „Загрљај“, у оквиру пројекта „Упознајмо свој крај – инклузија у природи“, за који је средства обезбедио град Ваљево, организовала је за децу са сметњама у развоју, као и за ђаке основних и средњих школа, обилазак ваљевских манастира, ручак у Едукативном центру „Епископ Милутин“ у Бебића Луци, као и бројне културно-спортске активности. Духовник заједнице, протојереј-ставрофор Милинко Јовић, благодаран је градским челницима, као и деци која су учествовала у овом пројекту.

Деца из ваљевске ОШ „Андра Савчић“, мионичког села Дучић, као и ученици специјалног одељења деце са посебним потребама из Мионице и ђаци из ваљевске Пољопривредне школе, посетили су манастире Лелић, Ћелије, Јовању и Пустињу, где су дочекани уз гостопримство монаха и монахиња, а о чијим лепотама и значају им је говорио прота Милинко. У Лелићу су доручковали, док су ручали у Едукативном центру „Епископ Милутин“ у Бебића Луци. Учествовали су у бројним активностима, културног, забавног и спортског садржаја. Посебно им се допала „чаробна кеса“ коју је осмислила Лепа Пиргић, председница Удружења „Загрљај“, а из које су учесници извлачили цедуље са поклонима (играчкама, слаткишима, књижицама или школским прибором). Ученици Пољопривредне школе су се надметали у квизу из веронауке, сви су добили по икону, с тим што је победничка екипа добила и додатне дарове. Питања је саставио ђакон и вероучитељ Драган Станојевић, аутор квиза „Православна слагалица“.

Ваљевски основци били су део пројекта у понедељак 23. маја, мионички малишани у уторак 24. маја, а ђаци из Пољопривредне школе у суботу 26. маја. Пратили су их професори, наставници, педагози. Сви носе најлепше утиске са жељом да се оваква дружења наставе и поново организују.

Средства за пројекат „Упознајмо свој крај – инклузија у природи“, обезбедио је град Ваљево, у оквиру Конкурса за инвалидност.

Марина Марић