У КПЗ Ваљево одржан 17. Републички фестивал осуђеничког стваралаштва

Првонаграђена песма о Тројеручици

„Пред иконом Богородице Тројеручице“ песма је којом је Ђ. Т. из  Окружног затвора Чачак освојио прву награду у категорији поезије на 17. Фестивалу осуђеничког стваралаштва, чији је домаћин 19. маја 2022. године био ваљевски КПЗ, а који је окупио штићенике из 23 затвора и установа за ресоцијализацију. У категорији прозе лауреат је И. Б. из пожаревачког КПЗ за жене са причом „Бака“. На конкурс је приспело укупно 275 поетских и прозних радова, стилски различитих и мисаоно дубоких, због чега је жири у саставу: глумац Зоран Ћосић и наставнице српског језика Наташа Антонић и Данијела Голубовић био пред нимало лаким задатком. Додељене су и друге и треће награде, као и више похвала. Поздрављајући учеснике фестивала и бројне госте, начелница Одељења за третман Наташа Стевановић изразила је задовољство сарадњом са колегама из других установа у Србији, који су и ове године радили са штићеницима и припремали их за учешће на овој манифестацији у Ваљеву, јер заједничким радом доприносе покретању промена у животима људи поверених им на привремено старање. 

  • Омогућили смо кроз овакав фестивал да онај ко жели комуницира са собом и са другима преко писања, да се чују сви они  који су се отворили и себи и другима. Негујемо креативност, оно што се зове још једна коцкица у мозаику сваког од вас на третману – навела је Наташа Стевановић. 

Уручивању награда присуствовао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, а по благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, део овог, у културном животу установе, важног догађаја били су духовник КПЗ- а јереј Дејан Трипковић и ђакон Драган Станојевић, наставник веронауке у Ваљевској гимназији, који у затворској капели Светог Саве често саслужује на Светим Литургијама. Као неко ко се духовно стара о осуђеним лицима, отац Дејан Трипковић овај фестивал сматра веома важним у процесу промене начина живота, због којег су и дошли у установу, као и за повратак истинским вредностима и њихово неговање по изласку на слободу. Аутор овогодишње победничке песме је инспирисан иконом Богородице Тројеручице, што говори да је његова душа испуњена љубављу према Богу, из које проистиче стваралаштво, сматра отац Дејан Трипковић.

Програм фестивала употпунио је састав „Слобода звуком“, који ствара у оквиру музичке секције КПЗ-а Ваљево, и рецитатори Ваљевске гимназије.

Ј. Ј.