Црква у Рабровици прославила свог небеског заштитника

Протонамесник Саша Максимовић: Долазимо у храм чистог срца и благодаримо Господу за све дарове!

Храм Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског у Рабровици, једна од најстаријих епархијских светиња и споменик културе од изузетног значаја, традиционално на празник коме је посвећен био је место молитвеног сабрања бројних верника, како овдашњих парохијана, тако и из других крајева. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Саша Максимовић, архијерејски намесник други ваљевски, уз саслуживање свештенства колубарског и обеју ваљевских намесништава.

Поучивши окупљене о духовном рађању свих нас, које се збива у храму Божјем када примимо Свету тајну крштења, протонамесник Саша Максимовић истакао је да је сваки храм наша мајка Црква која нас је родила за живот који траје заувек. Зато, треба да га негујемо, помажемо и у њега долазимо чистог срца. 

  • Као што свака биолошка мајка жели да јој деца буду чистог срца, тако се и мајка Црква и Господ Христос радују када у свети храм сви долазимо чистог срца. То је наша бескрвна жртва коју овде приносимо Богу као благодарје за све дарове. Дар вечног живота, који нам је Христос даровао, јесте дар на који не можемо узвратити новцем колико год да је велико наше богатство и наш поклон. Зато, Црква Божја и Христос од нас траже да у храм долазимо чистог срца, са љубављу и са покајањем- рекао је протонамесник Саша Максимовић.

Говорећи о феномену греха, протонамесник Максимовић је навео да је само Господ Христос био безгрешан, а да је у животима свих нас грех и те како присутан. 

  • Масовно се умире од епидемије греха према ближњем и грех је постао свакодневица, уобичајена појава. Толико смо се навикли на грех, да га више и не примећујемо, али он постоји и разара нашу душу као болест коју можда неко од нас има, а на коју се временом навикнемо и престанемо да је примећујемо, да користимо терапију. Духовно умиремо, јер смо окренули леђа Богу и свом ближњем, јер смо се одрекли дара вечног живота. Због тога би требало долазити чешће у храм Божји и благодарити на свему што нам је подарио. Најпре на највећем дару вечног живота, а потом да се покајемо, зажалимо и од Бога затражимо опроштај зато што нисмо знали да ценимо оно што нам је Бог дао- рекао је отац Саша Максимовић. 

Народ Рабровичке парохије је веран и благочестив, који је изродио једног светитеља – Никанора Хиландарца, који почива у Аустралији. Тај народ је изградио храм и посветио га Светом Николају чудотворцу, најпрослављанијем светитељу у српском народу, над чијим су се моштима многа чуда дешавала, подсетио је архијерејски намесник други ваљевски на величину светитеља кога рабровичка парохија прославља у свом молитвеном дому.

Преломивши славски колач, отац Саша Максимовић је заблагодарио старешини Храма Светог Оца Николаја, протонамеснику Невену Лукићу, његовом супароху протонамеснику Зорану Симићу и парохијанима, који су их са великим гостољубљем дочекали, уз молитву Господу да се на овом светом месту исто тако сабирају у годинама које долазе. Свечаност је заокружена трпезом љубави, коју су домаћини припремили за своје госте.

Ј. Ј.