Прослава Светог пророка Јеремије у Лајковцу

На празник Светог пророка Јеремије, Православна народна  хришћанска заједница при Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу прославила је славу свога братства.

У навечерје празника  вечерње су служили свештеници протојереј- ставрофор Живота Новитовић и јереј Предраг Велимировић. 

 На сам дан  празника  Светом  Литургијом је началствовао  протојереј- ставрофор  и старешина храма Томислав Цветиновић уз саслужење протонамесника Горана Гладовића из Вртиглава и протонамесника  Милана Васиљевића  из Лајковца, јереја Милоша Станојевића из Стубленице и ђакона Стефана Радовановића из Уба. Лепоти евхаристијског сабрања допринело је појање самих чланова хришћанске заједнице, који редовно долазе на богослужења. 

Честитајући празник братству ПНХЗ  радосним поздравом „Христос Васкрсе“, старешина храма отац Томислав Цветиновић  обратио се окупљеном верном народу и поучио о личности светитеља којег братство има за свог заштитника.

  • Свети пророк Јеремија убраја се међу четири велика пророка, које је изабрао Господ. Поднео је многа страдања и то од својих сународника, јер нису веровали његовим речима.Извођен пред цареве и кнезове, свима  је говорио смело да ће их, ако се не покају и не одврате од идолопоклонства, убрзо стићи сва зла која ће нагрнути са севера.Бог нам је преко пророка откривао тајну живота,тајну спасења и тајну света- рекао је прота Цветиновић.

Након Литургије, освећено је славско жито и пререзан славски колач. У име братства, свештеник  Предраг Велимировић је верни народ позвао да дођу на трпезу љубави, коју су припремили богољубиви и трудољубиви чланови.

Потом је уследио кратак културно-уметнички програм  у извођењу ученика   Средње школе „17 септембар“. Директорка  Средње школе у Лајковцу  Косана Грчић је подсетила на историјат ПНХЗ и свима честитала славу.

 Никола Николић, вероучитељ