Световасилијевска свечаност у манастиру Пустиња

Епископ Силуан: Једино истина Христова  ослобађа човека

Древна светиња и зографски бисер Епархије ваљевске и Северезопадне Србије, манастир Пустиња, била је домаћин молитвене свечаности у част Светог Василија Острошког, коме је посвећена манастирска капела. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, Свету Архијерејску Литургију су служили Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан и Епископ Јован Пурић, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и свештенослужитеља из Ваљева, као и молитвено учешће сестринства Пустиње, на челу са игуманијом високопреподобном мати Нином, и верног народа

Уз радосни Васкршњи поздрав, који нас изнова подсећа на победу живота над смрћу, у празничној беседи Владика Силуан је рекао да је једини прави пут за човека- пут за Христом, будући да му никаква знања и достигнућа на земљи не могу дати оно што му је потребно, ако својим бићем није везан за Господа Христа. То је Преподобни Ава Јустин Ћелијски сажео у језгровиту опомену:“Све за Христа, Христа ни за шта, Србине“, подсетио је Владика Силуан на речи новопросијавшег светитеља Српске Цркве, крај чијег је кивота 2014. године рукоположен у чин јеромонаха и чије је учење било тема његовог научног рада. Говорећи о Светом Василију Острошком, кога данас прослављамо, аустралијски архијереј је истакао да се он одмалена заједно са својом породицом везао за Господа Христа и Његову непролазност, којом се напајао, живео и уздизао до висина благодати Божје, те постао велики архијереј Цркве Христове. 

  • У времену када су људи били уплашени и нису смели да проговоре, Свети Василије Острошки је благовестио Христову истину неустрашиво, а као архијереј гонио од српског народа јерес латинску, борио против зулума турског, борио се за душу свог народа који му је био поверен. Зато, данас Црква православна није пасивни инструмент у нечијим рукама, већ оваплоћени Христос у времену и простору. Црква Православна је призвана ма у какво време да говори истину и том истином води народ, јер једино истина Христова ослобађа човека. Када дођемо у сусрет са истином Господњом, напојимо је се као воде, реке воде живе се стварају у нашој души. Благодатно расположење, љубав и све врлине се појављују када човек има сусрет са живим Богом и благодат Божја дотакне срце човеково- поучио је Владика Силуан сабране у манастиру Пустиња, у којој је пре дванаест година и отпочео свој монашки пут, примивши постриг од духовног му оца блажене успомене Епископа Милутина, великом љубављу везаног за ову светињу.

Указавши на својеврстан духовни рат, много страшнији од оружаног, у коме се налази човечанство данас, Епископ Силуан је истакао да је Свети Василије јако добро знао да је потребно везати душу народа за Господа Христа. Зато, људи данас прослављају чудо благодати Божје, тискајући се у храмовима и хрлећи ка Остршкој греди да се поклоне његовим моштима, затраже утеху и помоћ. 

Изразивши радост због доласка у крајеве у којима се духовно родио, Владика Силуан је истакао да му је долазак овде духовно окрепљење, које му много значи, будући да су изазови служења Богу и народу у Аустралији веома снажни.

  • На Петом континенту силни ветрови ударају у брод Цркве Христове. Народ је расејан и забринут. Важно је увек да се вежемо за наше храмове  на тим просторима, али и, кад год можемо, да дођемо у нашу отаџбину и поклонимо се светињама овде. Да се исплачемо пред кивотима светих, отворимо своја срца Богу и задобијемо снагу која нам је потребна да корачамо кроз овај свет ка небеском пристаништу. Следимо пут Господа Христа и Његових светих! Следимо реч Цркве Христове, јер она је реч самог Господа. Трудимо се као Свети Василије да вежемо свој живот за Господа Христа- поручио је Владика Силуан, благосиљајући обитељ манастира Пустиња и све учеснике сабрања у част небеског заштитника манастирске капеле. 

Након Литургије је преломљен славски колач, а верни народ је том приликом поздравио и благословио Владика Јован (Пурић), некада чувар кивота Светог Василија, који је са острошком братијом даривао ову капелу завичајној светињи. За Владику Силуана веже га познанство још из Цетињске богословије и, славећи Светог Василија, прилика је да се сетимо и Митрополита Амфилохија, Епископа Атанасија, Епископа Милутина и свих великих отаца уз које смо духовно узрастали.

  • Данас се радује не само Острог, не само Тврдош, место где се родио- Завала крај Поповог поља, него се радују многи православни Срби и сви православни у свету, јер је све више православних манастира у свету посвећених Светом Василију. То је наше скромно уздарје, а он је тај који је посредник до Господа Христа и најбољи тумач Васкрсења Христовог- рекао је Владика Јован. Он је заблагодарио мати Нини и сестринству Пустиње на гостољубљу, узмоливши Господа да увек да ревности и крепости Патријарху Порфирију, Владики Исихију и свим архијерејима наше Цркве, који нас духовно воде у данашњем времену.

Прослава је завршена свечаном трпезом у манастирском конаку.

Ј. Ј.

Беседа Епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана