Славска свечаност у Дупљају

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Свети Сава је у својој личности објединио подвиг и љубав

Храм Спаљивања моштију Светог Саве у селу Дупљај, и ове године, изузетно свечано је обележио своју храмовну славу. Светом Литургијом је началствовао архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и молитвено учешће верника Рабровичке парохије, којој припада ова изузетно лепа светиња.  

У празничној проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић је подсетио на значај личности и дела Светог Саве, од кога се, како је навео, српски народ труди да живи по јеванђељу, да буде у заједници са Господом од чега нема бољег циља живота. 

  • Није Свети Сава велики по томе што је себе прокламовао за духовног или световног вођу. Његова величина јесте у томе што нам је показао пут Христов, пут спасења. Као што смо видели кроз векове, тај пут није нимало лак, али на њему треба да нас одржи наше уверење да смо на правом путу и да нас на крају пута чека Господ Христос. То је пут Савин, пут српски, пут следбеника Христових и следбеника Савиних, јер ми Срби јесмо деца Божја и деца Светог Саве- истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Говорећи о догађају спаљивања моштију Светог Саве, отац Дарко Ђурђевиће је указао да је ватра на ломачи, уместо да уништи, још више распалила љубав Срба према Светом Сави. Увек је тако са људима који су у заједници са Богом. Ако смо са Богом, објаснио је архијерејски намесник први ваљевски, свако зло које људи покушају да нам нанесу претвара се у добро.

  • Надахнути данашњим догађајем и славом, треба себе да још више учвршћујемо у тој вери, у тој нади и тој љубави. Свети Сава је у својој личности и свом делу објединио две веома важне ствари, а то су подвиг и љубав. Подвиг је када се трудимо за нешто, али је важно да имамо љубави према другима, јер ако се само трудимо ради нас или неког посла, онда то губи смисао. Ако је, пак, подвиг љубави, онда он задобија круну своју  и оно што је задобио у Светом Сави- поручио је отац Дарко Ђурђевић, честитајући славу окупљенима у дупљајском храму, посвећеном догађају који је личност Светог Саве дубоко и трајно урезао у српско национално биће. 

Након Свете Литургије начињен је литијски опход око храма. Са домаћинима славе Живорадом Станковићем и Обрадом Радовановићем и њиховим породицама славски колач је преломио архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић. Прослава је завршена свечаном трпезом коју су овдашњи верни, на челу са својим парохом протонамесником Невеном Лукићем, припремили за све учеснике славске свечаности. 

Ј. Ј.