Владичанска Литургија на Марковдан у Марковој цркви

Владика Исихије: Жене мироносице су први сведоци Васкрсења Христовог

Дана који је у календару Српске Православне Цркве посвећен Светом апостолу и јеванђелисти Марку и Недељу жена мироносица, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је служио Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика Димитрија у селу Маркова црква у Општини Лајковац, уз саслуживање свештенослужитеља из Ваљева и молитвено учешће верника, међу којима је био и председник лајковачке општине Андрија Живковић

Први пут од доласка на чело Епархије ваљевске, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Марковој цркви, малом селу надомак „железничарске вароши“, чије су име пронели воденични точкови и вредни чувари древних вештина и српске традиције. И то оне која сеже у средњовековну Србију, постнемањићко доба, када је саграђен сеоски храм посвећен славном солунском ратнику Светом Димитрију, трудољубљем монаха избеглих из Марковог манастира крај Скопља. Светиње, назване по Марку Краљевићу, задужбине свих краљева Мрњавчевића. Кад се данас каже „Маркова црква“ мисли се и на место и на храм, безмало пола века заштићен као културно добро од великог значаја. У дану у коме се обележава Марковдан посебно је свечано. 

У празничној проповеди Епископ Исихије објаснио је одломке из јеванђеља Светог апостола Марка, који говоре о данима након погребења Господа Христа, доласку жена мироносица на гроб и њиховог удостојавања да прве чују и пронесу вест о Васкрсењу Господа Христа, коју им казује анђео Господњи, са фресака нам познат као Бели анђео. Тајну устајања из мртвих Господа Христа и спасења људског рода од греха и смрти није нико могао да разуме, ни људи, ни анђели. Та тајна је, навео је Владика Исихије речи апостола, „од векова сакривена“. Али, жене мироносице долазе да помажу Његово тело и наилазе на најрадоснији догађај у васељени- Васкрсење.

  • Господ Својом људском природом свима даје васкрсење. Жене мироносице су први сведоци Васкрсења. По упутству анђела, оне одлазе код ученика Његових. Предање Цркве каже да им Марија Магдалина говори:“Христос васкрсе!“Они су гледали и ћутали, не разумевајући шта говори. То је поздрав који је Црква прихватила, а апостоли су, када су се уверили, отпоздрављали „Ваистину васкрсе“ – рекао је Владика Исихије. 

Прво уверење о Васкрсењу Господњем имала је Марија Магдалина и мироносице, које су биле са њом. Апостоли су се у потпуности уверили педесетог дана по Васкрсењу, када је Господ послао Светог Духа да излије своју благодат на њих, објаснио је Владика Исихије историјске догађаје који су означили утемељење Цркве као тела Христовог.

Међу апостолима Спаситеља је и Свети апостол Марко, писац једног од четири јеванђеља и ученик Светог апостола Петра, коме је СПЦ посветила данашњи дан у свом календару. По послању апостола Петра, проповедао је јеванђеље и основао Цркву у Египту и Либији. 

  • Као већина апостола, Свети апостол Марко је пострадао за свог Господа. Био је ужасно мучен и бачен у тамницу. Али, у тим страшним страдањима, он се радовао, зато што је имао Господа у срцу. Није дозволио да икаква бол може да поремети његову љубав и оданост према Господу- приближио је Владика Исихије делове из житија светитеља који се данас прославља, уз молитву Господу да сви примимо у себе радосну вест Васкрсења и исповедамо је као што су то чиниле жене мироносице и ученици Господњи. Да то чинимо, сабирајући се на Светим Литургијама и са знањем да смо сви браћа и сестре у Христу.

По одслуженој Литургији је преломљен славски колач и приређена славска трпеза за све учеснике свечаности.

Ј. Ј.

 

Беседа Владике Исихија