Манастир Боговађа прославио славу – Ђурђевдан

Средњовековни манастир Боговађа за који се верује да га је подигао Деспот Стефан Лазаревић, а чији је један од игумана био архимандрит Хаџи Рувим, прославио је своју славу – празник Светог Георгија Победоносца, Светом Литургијом коју је служио надлежни парох, протонамесник Зоран Миликић. Посебној лепоти богослужења допринеле су ћелијске монахиње предвођене игуманијом – мати Гликеријом које су појале за певницом. У ђурђевданској беседи, пред бројним окупљеним верницима, отац Зоран је подсетио на речи Преподобног Јустина да ако Христа изгубимо, ништа смо, те да је грех погибао за нашу душу.  

У наставку празничне проповеди отац Зоран је говорио о Женама Мироносницама које су прославиле Господа, али и о земаљским силама које су немоћне пред Господњом десницом. „Зато се морамо потрудити да излечимо наша чула“, поручио је беседник, додајући да Господ каже у Светом Писму да је Он нама близу. „Зато не треба да посумњамо да је Господ са нама, само ми да не оставимо Њега. Треба да се молимо за оне који нас не воле јер захваљујући њима ћемо добити плату на Небесима, што потврђује и жртва Светог Георгија. Мучитељи су донели Светом Георгију велику славу, претрпео је невиђене муке Христа ради“.

Велика је снага молитве којом верујући прослављају Бога, али и Светог Георгија, што је такође истакао свештеник Миликић, који је пожелео да се умножи, не само сестринство манастира Боговађа под управом мати Ангелине, него и верници који су се сабрали на богослужењу.

Након Свете Литургије начињен је литијски опход око светиње, освештана су жита и пререзани славски колачи, а сестринство је припремило и трпезу љубави.

Марина Марић