Обележена 23. годишњица погибије пуковника Миленка Павловића

Генерал Милан Мојсиловић: Миленко је био, јесте и вечно ће бити са нама

Лета Господњег 2022. навршило се 23 године откако је у борби са бомбардерима НАТО авијације на небу изнад Ваљева живот изгубио пилот пуковник Миленко Павловић, командант  204. ловачко- авијацијског пука. Молитвеним поменом, који је служио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије са свештенством из Ваљева, полагањем цвећа и пригодним програмом крај спомен обележја на Булевару Владике Николаја обележен је овај, за Ваљево и Србију, један од најважнијих догађаја у новијој историји

Тачно у 12 часова и 4 минута, у знак сећања на последњи лет „Икара из Подгорине“ небом изнад Ваљева прелетели су авиони МИГ- а 29. Припадници 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије одали су почаст свом команданту, чији је херојски чин ратног пролећа 1999. сачувао животе младих пилота и оставио неизбрисиви траг у савременој српској повесници. Оној, која ће као надахнуће јунаштва и чојства служити генерацијама које долазе. Тог 4. маја пуковник Миленко Павловић бранио је свој завичај и својом последњом плавом линијом одлетео у загрљај Божји, испунивши онај јеванђељски завет да нема веће љубави, него положити живот за ближњег свог. Са молитвом и надом да се ратни сукоби више никад не понове, његови Ваљевци и Подгорци до данас као светињу чувају успомену на њега. 

  • Херојство Миленка Павловића је путоказ генерацијама које одрастају у Србији ове 23 године. Он је симбол нечега што смо мислили да припада прошлости и јуначким причама и песмама о жртвовањима наших славних предака. Миленко Павловић је доказао да хероји живе и у савременом добу, када се свима чини да нестају традиционалне вредности. Породица Миленка Павловића је поносна на свог оца, деду и супруга. Драго ми је што успомена на његово јунаштво током свих ових година не бледи, него постаје све јача и све поштованија међу данашњим генерацијама- рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић. 

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић имао је част да потпише одлуку да највећи српски војни аеродром у Батајници понесе име пуковника Миленка Павловића, једног од најбољих пилота које је Србија икад имала. Понело га је и неколико улица у градовима Србије, а у колективном сећању српског народа као бранитељ отаџбине сврстао се у ред бесмртних. 

  • Оставио је све као да не оставља ништа. Своје родитеље, синове, супругу, бројне пријатеље, родбину и ратне другове. Тим чином уписао се у ред легендарних српских јунака, официра и пилота, а његов подвиг трајно ће представљати светао пример поколењима која долазе… Данас, Миленко Павловић као име, као институција, као херој представља стандард, дело које не само да се учи на Војној академији, него светао пример код официра, подофицира и свих припадника Војске Србије. По узору на његова дела, ми васпитавамо наше младе колеге у духу јунаштва и оданости Србији и српском народу. Миленко је био, јесте и вечно ће бити са нама– рекао је генерал Милан Мојсиловић. 

Химну Републике Србије „Боже правде“ извео је Оркестар гарде Војске Србије, након чега су чланови породице, делегације Града Ваљева, Општине Осечина, Војске Србије, Полицијске управе и других институција и организација положили цвеће крај спомен обележја пилоту Павловићу. Ове године, одата је пошта и положено цвеће и крај споменика страдалима у ратовима од 1991. до 1999. године, који се налази на углу Пастерове и Улице Миленка Павловића. 

Годишњица страдања обележена је и у селу Бујачић на месту пада авиона пилота Павловића. 

Пуковник Миленко Павловић носилац је бројних одликовања, међу којима су Орден за храброст Републике Србије и Орден Светог Владике Николаја, којег је постхумно супрузи Славици и синовима Срђану и Немањи уручио блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин.

 

Ј. Ј.