Празнична свечаност у ОШ „Владика Николај“

„Црква никад не заборавља добре људе и добра дела, јер на њима почива овај свет“, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић приликом уручења Архијерејске грамате директору Предрагу Гојковићу. Двадесету годину заредом Владика Николај прослављен је у школи која је прва понела његово име у Србији. У част празника, ученици школе извели су културно – уметнички програм инспирисан ликом и делом Светог Владике Николаја. Део свечаности, поред колектива и ученика, били су бројни пријатељи и сарадници школе

Популарна ваљевска „друга“ лета Господњег 2002. постала је прва образовно- васпитна установа која је понела име Владике Николаја Велимировића, тада још увек неуписаног у Диптих Светих Српске Православне Цркве, али у народу одвећ укорењеног као човека који је Богу угодио предано Му служећи попут ранохришћанских отаца Цркве. И учењака, и страдалника, и молитвеника за род из ког је поникао, али и све Божјом руком на земљи створено. Име Владике Николаја на место некадашњег (Миша Дудић, народни херој, нап. аут.) школа је добила на предлог тадашњег директора Предрага Гојковића, који се још увек налази на челу школе. Годину касније, Лелићки Златоуст бива канонизован, а свечаном чину канонизације, 3. маја, директор Гојковић у Храму Светог Саве на Врачару присуствовао је са тадашњим школским парохом протом Верољубом Младеновићем, успомена је коју је приликом славске свечаности у школи поделио са драгим гостима.

  • Постоје школе у Шапцу, Нишу и околини Пожаревца, али морам да будем ганут сећањем да је те 2002. године по први пут овде дванаест свештеника, на челу са блаженопочившим игуманом Авакумом, подигло славу и тада смо донели одлуку да школа понесе име Владике Николаја Велимировића. С поносом кажем, ми смо прва школа у Србији која носи име Владике Николаја Велимировића- рекао је Предраг Гојковић у врло емотивном говору на данашњој, јубиларној двадесетој, прослави Светог Владике Николаја у школи која носи његово име у престоном граду Епархије ваљевске, његовим молитвама чуване. 

Биле су то године када се могло јавно у државним школама исповедати Васкрслог Христа и радовати се Светом Сави, као и да школе понесу имена оних који су Србе волели и задужили, сећања су тадашњег пароха ОШ „Владика Николај Велимировић“ протојереја- ставрофора Верољуба Младеновића.

  • Моја жеља и идеја да једна од најлепших школа понесе име Светог Владике Николаја је заживела. Свакако да не би заживела да са друге стране није била разумна особа у лику мог пријатеља и брата Предрага Гојковића, те да се заједно са другима донесе одлука да ова школа понесе име које данас носи. Ви имате обавезу да будете најбољи. То вас име Светог Владике Николаја обавезује- поручио је ученицима и наставницима прота Верољуб Младеновић. Директору Предрагу Гојковићу, који овог месеца одлази у пензију, он је пожелео да се и даље радује успесима школе, да има добро здравље и много животних радости.

У име Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија сабране је поздравио архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. Подстакнут расуђивањима Владике Николаја о поверењу, која су казивали ученици у оквиру школског програма, он је истакао да је вера у Бога заправо поверење у Њега- да верујемо Њему и онима који се налазе око нас. 

  • Пример једне такве вере, поверења и сарадње јесте управо оно које ова школа има са Епархијом ваљевском. То поверење и тај леп однос није од јуче. Он се годинама овде изграђује и годинама постоји. За то поверење заслужни су сви овде присутни. Заслужни су родитељи, деца, наставници, учитељи… Али, на челу свих налази се директор Предраг Гојковић, коме данас посебно желимо да изразимо захвалност за такав мост поверења који је годинама градио овде- рекао је отац Дарко Ђурђевић. 

Предраг Гојковић је од првог дана повратка веронауке у школе отворио врата за све вероучитеље. Али, нагласио је протонамесник Дарко Ђурђевић, он је отворио своје руке и своје срце за све свештенике који су долазили у ову школу. Зато су данас овде бивши и садашњи парох прота Верољуб Младеновић и јереј Дејан Трипковић, секретар Епархијског одбора за веронауку јереј Далибор Чкојић и сви који осећају добродошлицу речи Божјој у овој школи. 

  • Црква никад не заборавља добре људе и добра дела, јер на њима почива овај свет. Као што данас певамо о Владики Николају, тако памтимо све људе који су добро чинили. Памтимо их сад, али се молимо Господу да њихова имена запамти и у књизи вечности- истакао је отац Дарко Ђурђевић. 

У име Владике Исихија, протонамесник Дарко Ђурђевић је уручио Архијерејску грамату директору ОШ „Владика Николај“ Предрагу Гојковићу. Предлог о додели овог признања упутили су  дугогодишњи вероучитељ школе ђакон Драган Станојевић и Епархијски одбор за веронауку, а подржали бројни свештенослужитељи из Ваљева, будући да су заслуге директора Гојковића за унапређење верске наставе, као и љубав према Цркви Божјој добро познати.

Свечаност је завршена трпезом љубави, коју је колектив школе припремио за све драге људе, који су својим присуством умножили њихову јубиларну свечарску радост.

 

Ј. Ј.