Епископ Исихије служио годишњи парастос схи игуманији Агнији Хаџи Станић

На празник Преподобне Матроне Московске, 2. маја 2022. године, навршила се година откако се Господу преставила дугогодишња игуманија манастира Боговађа мати Агнија Хаџи Станић. У јутарњим часовима у манастирском храму је служена Заупокојена Литургија, а потом и парастос, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и свештенослужитеља намесништава тамнавског и колубарског, као и свог секретара ђакона Момчила Димитријевића. По благослову Владике Исихија, слово у част игуманије Агније упутио је надлежни парох свештеник Зоран Миликић. 

Подсетивши на вишедеценијско монашко служење мати Агније (62 године), отац Зоран Миликић је навео да је она живела богоугодно, трудећи се да мислима, речима и делима угоди Господу Христу.

  • Дошавши у Боговађу на парохију 2011. године, по благослову блажене успомене Епископа ваљевског Милутина, могао сам много тога да научим од игуманије Агније. Она је била монахиња старинског кова. Некад је знала и да ме критикује. Као почетник, то сам прихватао са благодарношћу. Она се трудила свим својим бићем да све посетиоце манастира угости. Манастир Боговађаје је осам пута рушен и обнављан. Игуманија Агнија је један од обновитеља овог манастира- рекао је јереј Зоран Миликић.

Поред обнове здања светиње, игуманија Агнија дала је велики допринос и духовној обнови, упутивши на пут молитве многе људе који су навраћали у Боговађу. „Молићемо се увек за њу, а надамо се да се и она моли Богу за нас, јер је она сад ближа Господу Христу“, поручио је отац Зоран Миликић. 

Игуманија Агнија удостојена је да се Господу престави на дан Васкрса прошле године. Рођена је као Катарина Станић 25. јануара 1940. у Орашцу код Шапца у породици Матије Станића, истакнутог припадника Богомољачког покрета. Управо од оца примила је велику љубав према Господу, која ће је одвести монашком подвигу у доба комунизма и учинити једном од монахиња које ће сачувати и обновити манастирски живот. Замонашио ју је 1964. године у Боговађи Епископ жички Василије Костић. Године 2005. Епископ шабачко- ваљевски Лаврентије Трифуновић унапредио је мати Агнију у чин игуманије и мале схиме, а Епископ ваљевски Милутин одликовао правом ношења напрсног крста и жезла. Гробу Господњем поклонила се 1980. године, те тиме стекла хаџијску титулу. За време њене управе, реализована је комплетна обнова манастира Боговађа и пратеће инфраструктуре, унапређена економија и развијена издавачка делатност.

 

Ј. Ј.