Васкршње радионице ученика Епархије ваљевске

Васкршње радости у Пецкој

 

Од Великог уторка до Великог четвртка ученици ОШ „Војвода Мишић“ из Пецке са својим вршњацима из издвојених одељења учествовали су у бројним празничним активностима, које је осмислила и организовала наставница математике и физике Невена Марић.

На Велики уторак су млађи основци, традиционално, са својим учитељицама, шарали и фарбали јаја. Припремили су и продајну изложбу  својих радова, украса и свих рукотворина у духу најрадоснијег хришћанског празника.

Да простор и базар лепо изгледају омогућили су ученици старијих разреда, који су са наставницом Невеном учествовали у декорисању школског простора, уживајући у различитим ликовним техникама, испољавајући тако своју маштовитост и кретаивност. И то је био један од начина на који су се упознали са значајем предстојећег празника.

На Велику среду старији основци су се надметали у квизу „Математичка веронаука“ који је уз помоћ ђакона и вероучитеља Драгана Станојевића, аутора надалеко познатог квиза „Православна слагалица“, реализовала наставница математике Невена Марић. Квиз је био одлична прилика да ученици виде како различити наставни предмети могу да нађу заједничку примену.

Финале васкршњих радости био је хуманитарни базар, одржан у холу школе на Велики четвртак. Захваљујући вредним  малишанима, који су дали највећи допринос, показавши да истинска љубав, солидарност и хуманост све нас чине већим и бољим, базар је успешно реализован. ТО Подгорина, Полицијска станица, Народна библиотека и ПУ „Лане“ из Осечине подржали су базар, наравно уз учешће родитеља ученика школе.

 

 Невена Марић, наставник физике и математике

 

Саборно шарање васкршњих јаја ученика друге и шесте основне школе

Васкршњи поздрави, имена ближњих, природне лепоте и штошта још послужило је као инспирација ученицима нижих разреда  Основних школа „Владика Николај Велимировић“ и „Милован Глишић“ да декупажом, бојицама, фломастерима и темперама украсе јаја, док ишчекују радост предстојећег празника Васкрсења Христовог. Њих стотинак, предвођених учитељем Владиславом Клачаром и учитељицама Јеленом Павловић, Снежаном Лазић- Матић из друге и Миленом Радојевић из шесте основне школе, ишарало је 300 комада јаја на Велики уторак у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице. Поред одвећ познатих техника, малишани су ове године открили и тзв.“принчану технику“ која се, објашњава учитељ Клачар, изводи тако што се јаје убаци у кесу са пиринчем и бојама, те добије ефекат „пуфнастог“ јајета. Тренутке дружења и откривања нових интересантних вештина са ученицима су поделили наставница веронауке у ОШ „Милован Глишић“ Марија Пејаковић и ђакон Драган Станојевић, вероучитељ у ОШ „Владика Николај Велимировић“, који је и организовао ову акцију уз подршку Епархијског одбора за веронауку и секретара јереја Далибора Чкојића, као и архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, инспектора за веронауку Епархије ваљевске.

Ј.Ј.

Васкршњи радови ученика треће школе

И ове године, седмица у сусрет Васкрсу у Основној школи“ Андра Савчић“ посвећена је управо Највећем хришћанском празнику. Вероучитељи, у сарадњи са учитељима и наставницима, су организовали радионице у којима су ученици правили корпице, шарали јаја и цртали. Прелепи дечији радови су зашаренили хол школе на изложби у част Васкрсења Христовог, уз жеље да празничне дане испуне радошћу.  

вероучитељи Душко Перић и Данијела Шибалић

Коло српских сестара и ваљевски основци заједнички припремили Васкршња јаја

Ове године је на Велику среду реализована радионица украшавања и фарбања Васкршњих јаја ученика нижих разреда у ОШ „Нада Пурић“, ОШ“ Владика Николај Велимировић“, Првој основној школи и Саборном храму Васкрсења Христовог. Првобитно је планирано да се сви ученици заједно окупе у парохијском храму својих школа и да заједно уз велику радост и љубав, ишчекујући Празик над празницима, украшавају и фарбају јаја, али су их временске неприлике пореметиле у том плану, те су радионицу реализовали у својим учионицама. Ученике из друге и продуженог боравка четврте школе није ни киша спречила да дођу до Саборног храма, те су успели да уз велику радост, љубав и песму украсе васкршња јаја. Сва јаја су припремиле сестре из Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ и биће подељена верном народу на Васкршњој Литургији.

 

 ђакон Јован Новитовић, вероучитељ

Креативне и добротворне празничне активности ученика седме школе

У Основној школи „Десанка Максимовић“ на Велики уторак одржана је радионица фарбања и шарања Васкршњих јаја. У радионици је учествовало 250 ученика нижих разреда, који су разним техникама украсили неколико стотина јаја.  Ову традиционалну акцију ученика ваљевске седме школе подржали су Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске, свештенство Храма Светог великомученика Георгија и чланови Светосавске омладинске заједнице, који су својим малим другарима помагали у украшавању Васкршњих јаја. Ђаци ће део својих празничних рукотворина продавати на свом Васкршњем базару, а део на Велики петак при новонасељском храму. Зарађени новац намењен је за опремање учионица и помоћ другарима којима је потребно.

 

ђакон Мија Бојиновић, вероучитељ

 

 

Традиционално фарбање васкршњих јаја у ОШ „Свети Сава“ у Попучкама

Као и ранијих година, у сусрет радости Празника над празницима, ученици од првог до четвртог разреда Основне школе „Свети Сава“ у Попучкама шарали су васкршња јаја. Уз помоћ вероучитеља Бранка Алексића, бојицама, фломастерима и налепницама украшено је стотинак јаја на којима преовлађују васкршњи поздрав и цртежи са више боја. Најлепше од свега у оваквим радионицама је, наравно, дружење кроз које се размењују идеје, игра и учи понешто ново.

Ј.Ј.

Васкршња  изложба љишких основаца

     Ученици ОШ ,,Сава Керковић“ у Љигу и ове године су изложили радове на тему празника Васкрсења Христовог. Реч је о цртежима, јајима од хамер папира и васкршњим корпицама ученика нижих разреда градске школе и ученика издвојених одељења у селима Јајчић и Латковић.

 

Немања Јанковић, вероучитељ

Васкршњи радови ученика Звечке

 

У Издвојеном одељењу Звечка Основне школе „Јован Јовановић Змај“  Обреновац, ученици првог и другог разреда узели су учешћа у изради Васкршњих јаја и честитки у сусрет Највећем хришћанском празнику. Радови су припремљени на часовима верске наставе и радионице „Мом селу“ у склопу обогаћеног једносменског  рада. Такође, велики допринос су дали и учитељи поменутих разреда Живота Коњевић и Јелена Марјановић.

Стефан Брековић, вероучитељ

Васкршња радионица у Првој обреновачкој основној школи

Другу годину заредом Издвојено одељење у Кртинској Прве обреновачке основне школе организује на Велику среду Васкршњу радионицу. Уз пригодне Васкршње песме, ученици сва четири одељења, ,,појачани“ ученицима из предшколске групе, изналазе креативне начине за осликавање и декорацију Васкршњих јаја, уз асистенцију својих учитељица Александре Поповић и Јелене Лелековић. 

Током радионице вероучитељ је одржао предавање на тему Страсне седмице и Васкршњих празника, као и порекла и значаја хришћанских обичаја везаних за наш највећи празник. 

Очекујемо да ова радионица у овом лепом селу постане традиционална и да ће се организовати сваке године. 

Жељко Богосаввљевић, вероучитељ

Васкршња хуманитарна изложба у ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Обреновцу

На Велики четвртак, у  ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Обреновцу одржана је Васкршња продајна изложба.

Ученици нижих разреда показали су изузетну креативност , израдивши велики број радова, честитки, шарених јаја и других рукотворина посвећених Највећем хришћанском празнику-Васкрсењу Господа нашег Исуса Христа.

Поред изузетног стваралаштва, ученици су показали и велику хуманост, определивши сав новац од продатих радова оболелом ученику  школе Николи Аћимовићу.

ђакон Владан Нешковић, вероучитељ

Васкршња радионица у ОШ ,,Душан Даниловић” у Радљеву

У сусрет Највећем хришћанском празнику – Васкрсењу Господњем, одржана је Васкршња радионица у ОШ ,,Душан Даниловић“ у Радљеву.

У  среду 20. и четвртак 21. априла 2022. године, у шестој недељи Часног поста – Цветној, реализована је Васкршња радионица са ученицима нижих разреда матичне школе у Радљеву и издвојеног одељења у Каленићу. Ученици су кроз дружење и игру савладали неке нове технике у шарању јаја. Деца су, користећи разне материјале, показала своју маштовитост и креативност у украшавању јаја за  Васкрс, Највећи хришћански празник.

Марко Филиповић вероучитељ