Врбица у Епархији ваљевској

Епископ Исихије на Врбицу у саборном храму

Сви треба да постанемо као деца и прославимо име Божје

У народу звана „дечји празник“, Врбица је и ове године довела мноштво малишана различитих узраста у Храм Васкрсења Христовог. Украшени звончићима и венчићима, радосно су махали врбовим гранчицама као некада деца у Јерусалиму, поздравајући улазак Господа Христа у храм. 

Вечерње богослужење служило је свештенство саборног храма, уз молитвено учешће Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија и појање Дечјег хора под управом Вање Урошевић. Након вечерњег, Владика Исихије је осветио врбове гранчице. Начињен је литијски опход, а по повратку на плато испред храма Владика Исихије је благословио учеснике свечаности и упутио кратко поучно слово о симболици и значају празника Лазареве суботе и Цвети. Празника спојених у један, који нас припрема за Христово страдање и Васкрсење- врхунац свега што је Он учинио за нас.

  • Данас славимо Његов улазак у Јерусалим. Улазак свечани, као Месије, као цара који долази да се крунише и узнесе на свој престо. Противно очекивању народа, и оних који су веровали у Њега и који су Му се противили, Његов престо јесте крст. Страдање је слава Његова. Слава, којом се Он крштава и коју и нама даје- рекао је Владика Исихије.

Путем којим је Он требало да прође деца су бацала палмине гранчице. Деца су одлика овог празника и то наслеђе из наше народне побожности носи поруку за све нас.

  • То нам указује да треба сви да постанемо као деца. Да имамо чисте душе и срца, да немамо злобу. Само такви можемо истински да прославимо Бога. Сви смо ми деца у односу на Бога Оца, а сви смо Његова деца, зато што нас је Исус Христос усиновио, учинио нас синовима и кћерима Бога Оца. Зато, као деца, саберимо се и ми данас у Духу Светоме и ускликнимо победнички поздрав „Осана“, поздрав који се узноси само Богу- закључио је Владика Исихије и позвао окупљене да се саберу на Светој Литургији и дочекају заједно Христово Васкрсење.

Прослављање Врбице у саборном храму заокружено је приредбом, коју су у част празника припремили и извели полазници вртића „Пинокио“ заједно са својом вероучитељицом Видосавом Витезовић.

На крају сабрања, Владика Исихије је уручио захвалницу оснивачу и координатору Креативне радионице „Пинокио“ Весни Лазић за на делу исказану љубав према Цркви и добру сарадњу, коју свештенство Храма Васкрсења има са установом на чијем је челу.

Ј. Ј. 

 

Радости Дечјег празника у Покровском храму

Широк спектар лепоте дечјег стваралаштва обележио је овогодишње прослављање Врбице у Храму Покрова Пресвете Богородице као ретко где, што је бројне намернике и пролазнике довело у најстарију градску светињу. Свечаност је отпочела вечерњим богослужењем, којим је началствовао јереј Величко Илић, уз саслуживање братства храма и појање певнице, потпомогнуте наставником музичке културе у Ваљевској гимназији и истакнутим вокалним солистом Марком Томићем. У обраћању верницима, ђакон Стеван Сировљевић је честитао празник и позвао да наредних дана дођу у храмове и саборно прославе најзначајније догађаје у земаљском животу Господа Христа, те Његово славно васкрсење, којим је свима нама дарован вечни живот. Према вековној богослужбеној пракси, освећене су врбове гранчице, које су учесници сабрања носили током литијског опхода.

Традиционална приредба за Врбицу ове године окупила је децу свих узраста, од вртића до гимназијалаца. У програму, који је осмислио ђакон Драган Станојевић, наставник веронауке у Основној школи „Владика Николај Велимировић“ и Ваљевској гимназији, могло се видети и чути оно најлепше из области духовног и фолклорног стваралаштва. Полазници вртића „Видра“ извели су тематску приредбу, коју су припремиле васпитачице Љиљана Симић и Ивана Икасовић и вероучитељица Снежана Трипковић. Под руководством Слађане Крстић, ученици ОШ „Владика Николај“ и чланови Културно- уметничког друштва „Градац“ извели су сплет народних игара. Програм су заокружили чланови фолклорне секције Ваљевске гимназије песмом  и кореографском минијатуром, чији је аутор ђакон Александар Панић. На овај начин још једном је потврђена добра сарадња коју братство Покровске цркве негује са директорима Предшколске установе „Милица Ножица“ Споменком Ђуровић, ОШ „Владика Николај“ Предрагом Гојковићем и Ваљевске гимназије Предрагом Јевтићем.

Ј. Ј. 

Врбица у Храму Светог великомученика Георгија

„Сви смо позвани да будемо као деца, јер она су чистог срца и срцем приватају реч Божју и остварују је“, поручио је у празничном обраћању ђакон Мија Бојиновић на Врбицу у Храму Светог великомученика Георгија. Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј – ставрофор Јован Петровић, уз саслуживање ђакона Бојиновића. Након вечерњег су освећене и подељене врбове гранчице, које су учесници сабрања носили у литији око храма. Обележавање Врбице улепшала су деца из оближњег вртића „Колибри“, извођењем пригодног програма.

Ј. Ј.