Молитвени опроштај од драгог подгорског проте

Протојереј – ставрофор Станислав Лукић

(1936- 2022)

Угледни и међу браћом свештеницима изузетно драг прота Станислав – Цане Лукић уснуо је у Господу на празник Преподобног Илариона Исповедника, 10. априла лета Господњег 2022.

Рођен је 1936. године у Осечини у побожној породици Лукић, из које је Цркви Божјој на дар проистекла и велика молитвеница игуманија Гликерија, која је годинама управљала манастиром Пустиња, а потом служила у манастиру Сланци до своје земаљске кончине. Основну школу прота Станислав Лукић завршио је у родном месту, а потом Богословију „Светих Кирила и Методија“ у Призрену. Године 1957. Епископ шабачко – ваљевски др Симеон (Станковић) рукополаже га у чин ђакона, а убрзо потом и свештеника, те поставља на парохију у селу Грачаница, у Архијерејском намесништву азбуковачком. Ту је служио пет година, након чега бива премештен на парохију у Миличиници, где остаје петнаест година. Његово последње пастирско одредиште била је парохија у вароши Лешница, на којој ће дочекати пензију, а уочи одласка бити одликован чином протојереја – ставрофора. Прота Цане са својом супругом пок. Зором, сатрудницом у служењу Богу и народу, није имао потомство. Али, како причају они који памте ове благочестиве хришћане, њихов дом био је оличење авраамовског гостољубља, у коме је сваког дана трпеза чекала све намернике. Њихово милосрђе и данас сведоче породични домови колега свештеника и пријатеља, чију су градњу помагали. Пензионерске дане прота Цане Лукић провео је у родној Осечини играјући шах. У игри на црно – белој плочи није му било равног у некадашњој Шабачко – ваљевској епархији. Вештину је делом пренео на кума му проту Михаила Павловића, умировљеног пароха ваљевског. 

У част упокојења проте Лукића у Храму Вазнесења Господњег 10. априла 2022. је  служена Заупокојена Литургија. Наредног дана двадесет свештеника из данас двеју епархија, Шабачке и Ваљевске, молитвено се опростило од њега. Опелом је началствовао протојереј – ставрофор Михаило Павловић, а у име братије некролог је одржао протојереј- ставрофор Милан Алексић, парох лознички. Старешина осечанског храма прота Зоран Јаковљевић заблагодарио је свим учесницима молитвеног опроштаја од драгог проте Станислава Лукића, о коме ће подгорска варош преносити сећање долазећим генерацијама. Прота Лукић је сахрањен на варошком гробљу надомак Храма Вазнесења Господњег у Осечини.

Ј. Ј.