У Недељу Глувну Епископ Исихије служио у Храму Светог Георгија

Епископ Исихије: Свако може да се покаје и дође до светости

Пете недеље Часног поста, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Светог великомученика Георгија у Новом насељу, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и свештенослужитеља из Ваљева, као и појање Црквеног хора при новонасељском храму.

У литургијској проповеди Епископ Исихије појаснио је речи Господа Христа, које у данашњем јеванђељу бележи Свети апостол Марко (Мк 10, 32- 45), о страдању на које ће бити предан у Јерусалиму. Ученици Господњи, у тренутку у коме слушају о догађајима који ће уследити, нису могли то да разумеју, будући несвесни да је међу њима Син Божји. Апостоли Јаков и Јован, пак, изражавају жељу да седну поред Њега. „По свом људском схватању, очекивали су да ће Господ да се зацари у Јерусалиму и буде у слави онако како ми то замишљамо“, навео је Владика Исихије тумачење овог тренутка из земаљског живота Спаситеља, које бележи велики теолог Свети Јован Златоусти. Међутим, престо Господњег царства и извор Његове славе јесте крст, крсно страдање и смрт. То је Његова слава,  врхунац Његовог доласка на овај свет и боравка с нама.  Он у Својој личности обнавља и избавља нашу природу од најстрашнијих непријатеља, који су нас држали до тада без икакве наде на спасење- греха, смрти и ђавола, истакао је Владика Исихије. Говорећи о свом страдању, Господ упозорава Своје ученике, али и све нас који ћемо понети Његов крст.

  • Свима нама предстоји страдање у овом животу. Предстоје искушења и ваља нам да узмемо крст свој и да ходимо за учитељем. И то учитељем који није у неким удаљеним небесима и који је нама несхватљив, већ за учитељем Који је узео на Себе људску природу и постао један од нас. Можемо да Га познајемо, да Га разумемо и општимо са Њим- део је литургијске поуке Епископа Исихија. 

Господ Христос је рекао да „Син човечји није дошао да му служе, већ да служи и да свој живот као откуп за многе“, а од наше слободне воље зависи да ли ми тај откуп прихватамо и да ли може да делује на нас, указао је ваљевски архијереј, осврнувши се на слободу као дар којим су само људска бића по промислу Божјем даривана. 

Пету недељу Великог поста Црква је посветила Преподобној Марији Египћанки. Она је била, подсетио је Владика Исихије, велика подвижница покајања и све нас охрабрује да у вери, молитви и посту истрајемо. 

  • Марија Египћанка је била у својој младости потпуна супротност подвигу. Потом је доживела најкоренитије покајање и читав свој живот провела у нама незамисливим условима Јорданске пустиње, без хране и воде, без икакве људске утехе. Седамнаест година је живела као блудница у Александрији, а после покајања доживела преображај… Сви треба да читамо њено житије много пута, а Црква га чита на бденију Великог покајног канона Андреја Критског- упутио је Владика Исихије учеснике литургијског сабрања да се на примеру велике угоднице Божје, која је победила све страсти којима је робовала, оснаже у свом подвигу.
  • То нас учи да свако може да се покаје и дође до светости. Само ако се истински покаје и проба да се преобрази својим силама, а онда благодат Божја помаже. Човек без ње не може да се покаје и за најмање грехе, али са благодаћу може да постане светитељ Божји- казао је он. 

Закључујући данашњу проповед, Владика Исихије је нагласио да свако од нас мора да се одрекне гордости, да у љубави служимо Богу и једни другима. Не можемо поновити подвиг живота светитеља, али можемо их имати као идеје и циљеве, које нам Црква предочава.

Приликом Свете Литургије више верника приступило је Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.  

Беседа Владике Исихија