Обележена 23. годишњица погибије потпоручника Жељка Савичића и Синише Радића на Дивчибарама

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Поносни смо на све хероје од Маљена до Паштрика

Ратног пролећа 1999. године повесница српског народа постала је богатија за нове хероје, који су отаџбини принели оно највредније од Бога дато- сопствени живот. Међу онима који су у наше доба стали уз раме бесмртних солдата су припадници 126.  бригаде ВОЈИН (ваздушног осматрања, јављања и навођења) потпоручници Жељко Савичић и Синиша Радић, који су у дивчибарском насељу Краљев сто погинули 6. априла у ваздушним ударима НАТО авијације.  

И ове године тај дан био је прилика да се припадници 126. бригаде ВОЈИН чланови породица, пријатељи и поштоваоци окупе, одају почаст и принесу молитве у спомен- капели Светог Георгија победоносца, коју је Војска Србије подигла у част поручника Савичића и Радића на месту њиховог страдања.  По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, помен јунацима су служили архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић и парох дивчибарски јереј Дарко Крунић. Преневши поздраве и благослове Владике Исихија, протонамесник Дарко Ђурђевић у обраћању присутнима је истакао да је, поред сећања, данас и у годинама које долазе јако важно да се молимо за душе хероја Савичића и Радића.

  • Наше је сећање пролазно, јер је омеђено нашим земаљским трајањем. Божје сећање је вечно и зато је важно да за њих  молитве приносимо. Током ове 23 године у нама постоји туга, али више од ње понос и захвалност што имамо такве хероје од Маљена до Паштрика. Тугу можемо предати онима који таквих хероја нису удостојени – поручио је отац Дарко Ђурђевић. 

У име јединице, командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић открио је спомен- плочу на месту страдања потпоручника Жељка Савичића и Синише Радића, који су постхумно одликовани чином поручника. Ово обележје садржи податке о њима и њиховом страдању за отаџбину, како би се сваки намерник у популарном планинском одмаралишту могао упознати са њима, те њихово јунаштво заувек остало у колективном сећању нашег народа.

Ј. Ј.