Предавањем о добрим и лошим странама технологије настављен циклус трибина „Православље и млади“

Др Милан Обрадовић: „Технологија добија статус идола, а идол је све што заузима место Богу“

Са благословом и у присуству Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, у петак 1. марта, на празник Преподобног Симеона Дајбабског, настављен је циклус трибина „Православље и млади“ у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву. Др Милан Обрадовић, научник, просветни радник, путник, отац шесторо деце, одржао је предавање на тему „Технологија – наш нови идол“, анализирајући добре и лоше аспекте духа времена које је ограђено и омеђено технологијом. Предавача који је на почетку и на крају излагања отпевао песме „Ми чекамо Христа“ и „Свјати Боже“, представио је уредник трибина јереј Дејан Трипковић, а и овога пута велики број заинтересованих сабрао се у катедралном Храму.

Технологија је утицала и утиче на друштво, како у позитивном, тако и у негативном смислу. Термин је грчког порекла и у питању је сложеница настала од речи techne – вештина и logia – наука. На примеру човека, од најранијег до одраслог доба, предавач је показао како технологија има све више удела у одрастању и обликовању човекове личности. С обзиром да предаје физику у Лајковцу, сусрео се доминантним мишљењима да је традиционална настава лоша и превазиђена, за разлику од интерактивне. „Кад је била пандемија корона вируса, настава се одвијала на даљину – путем интернета, што је позитиван аспект технологије, за разлику од времена када сам ишао у школу у време бомбардовања 1999. године и када није било могуће извести такву врсту наставе“, истакао је др Обрадовић, подвлачећи да су захваљујући интернету и друштвеним мрежама деца престала да читају, али и упозоравајући да „знање није на интернету“. Посебно сматра погубном чињеницом да већина овдашње деце има паметне телефоне већ са једанаест година чиме им се развија самодовољност – себичност. Родитељи то правдају могућношћу да им се дете јави у хитним случајевима, што за последицу има претерану бригу и страх.

Инспирисан речима Светог Апостола Павла „Све ми је дозвољено али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме“, предавач је истакао да технологија добија статус идола, а идол је све што заузима место Богу! На породицу, родољубље и земљољубље се гледа са ниподаштавањем и презрењем, а др Обрадовић који се усавршавао и живео у Белгији и Португалији, схватио је да је породица кључна карика опстанка људске цивилизације, те да родитељи треба да се труде да им каријера буде – рађање и васпитање деце. Он је докторирао експерименталну физику у Лувену (Белгија), радио у Међународној лабораторији за нанотехнологију у Браги (Португалија) и инострану научну каријеру заменио је животом у једном месту између Ваљева и Осечине, а рођен је у Инђији. Повратак селу поистовећује са повратком Богу, али признаје да човек мора да има призив. „Живот на селу је искушење, па радост и тако у круг“. Вративши се у Србију и путујући на релацији Ваљево-Лозница, видео је колико село изумире, али човек мора да се потруди, да живи живот и да дозволи да му се пробуди савест. Своје излагање завршио је речима великог научника Николе Тесле: „Треба чинити добро до изнемоглости… до граница глупости… Треба упркос свима и упркос свему чинити добро“.

Након излагања др Милана Обрадовића повео се разговор о технологији у којем је учествовао и Епископ ваљевски г. Исихије, додавши да је пост право време да човек зарони у дубине своје природе не би ли нашао Бога. Предавање „Технологија – наш нови идол“, заинтересовани ће ускоро моћи да чују на интернет страници, YouTube каналу и друштвеним мрежама Facebook и Instagram радија „Источник“ Епархије ваљевске.

Марина Марић