Владичанска Литургија у Крстопоклону недељу у Храму Сабора Светог архангела Гаврила у Цветановцу

Владика Исихије: Господ нас ослобађа греха, али не без наше воље и труда

На празник Преподобног Бенедикта Нурсијског, 27/14. марта лета Господњег 2022. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Сабора Светог архангела Гаврила у Цветановцу, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и молитвено присуство локалних парохијана

Пост је време подвижништва, у коме се враћамо себи и својој природи, погружавамо се у дубине свог срца и налазимо реч Божју у себи. Света Четрдесетница је десетина једне године коју, попут старозаветних људи, приносимо Господу, казао је Епископ Исихије у литургијској проповеди о смислу и важности Часног поста.

  • Значење поста јесте да славимо Бога и вратимо Га на прво место у свом животу. Да Он буде нама глава, а ми сви заједно тело Његово. Да имамо један ум и једно срце заједно са Њим. Зато, у сред освештане Четрдесетнице, поста којим се спремамо за Свето Васкрсење, Црква нам богомудро поставља крст Господњи да му се поклонимо и примимо од њега благослов. Овај крст не гледамо као крст на коме је распет Господ и искупио све нас, него више као смисао и задатак нашег живота и силу која нам даје да вршимо подвиг побожности, поста и молитве и, изнад свега, љубави према Богу и ближњем – рекао је Владика Исихије.

Указавши на склоност пале људске природе, која сеже до поступка праоца нам Адама, да своју вољу поставља изнад воље Бога и ближњег, Владика Исихије је истакао да је све што учинимо, а да није у славу Божју, пропадљиво и труд који смо уложили је узалудан и на осуду. Тај труд смо, објаснио је он, требали да уложимо у љубав према Богу и ближњем, у изучавање речи Божје и упознавање Његових заповести кроз Свето писмо.То су дела благодати Божје, која носимо са собом у Царство вечно које, после Свеславног Васкрсења Господњег, сви примамо, без обзира на то да ли смо га у овом животу желели или нисмо. Наравно, они који су живели у побожности и по речи Божјој, они улазе у васкрсење живота. Они који су се одрицали тога свесно и стављали себе испред свих, улазе у васкрсење суда- једна је од поука Владике Исихија, утемељених на Светом јеванђељу о „одрицању себе и узимању свог крста“ (Мк 8, 34-9, 1), односно одрицању греха и начина живота, који је грехом узрокован.

  • Господ нас ослобађа греха, али нас не ослобађа без наше воље и труда, колико је у нашој моћи, да га се ми одрекнемо. Зато, имамо пост у коме се одричемо од сувишне хране, а више од тога одричемо се свих греха и греховног начина живота. Као хришћани, требало би да се тога одричемо у све дане свог живота. Али, пошто смо слаби, Црква издваја неке дане у којима више пажње треба да обратимо на то и даје нам благодат своју у те дане. Одрекавши се себе, долазимо до оног правог „ја“, а то је наша боголика природа – истакао је Владика Исихије.

Вољом Својом, иако без греха, Господ је узео последице нашег греха и смрт. Примивши све то, васкрсао је и ослободио људску природу од греха, смрти и ђавола. Сви ми имамо то васкрсење и живот вечни. Господ жели да се сви спасу, а од нашег избора у овом животу зависи да ли ћемо живети у Царству вечне радости или у ономе у чему нам је тешко да живимо, закључио је Владика Исихије и позвао све људе на заједнички труд и живот у благодат коју добијамо од Господа на Светој Литургији.

Сабрање је завршено трпезом љубави, коју су домаћини, архијерејски намесник колубарски протојереј – ставрофор Саша Тимотић и парох у Цветановцу протојереј – ставрофор Гојко Терзић, припремили са својим парохијанима.

Ј. Ј.