Братски састанак и исповест свештенства подгорског намесништва у Горњој Буковици

Пост и молитва су два крила, која носе нашу душу и тело кроз живот и воде нас до циља, а то је сједињење са Господом, рекао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, поучавајући свештенство на братском састанку у парохијском дому буковичке цркве

  • Пост и молитва су два крила, која носе нашу душу и тело кроз живот и воде нас до циља, а то је сједињење са Господом. Сједињење је дар Божји и ствар благодати Божје, али наш одговор и наша жудња за Господом мора да се негује и одгаја, а пост и молитва управо то чине- поручио је Епископ Исихије, благосиљајући свештенике и верни народ.

По благослову Епископа Исихија, литургијско слово упутио је протојереј – ставрофор Саша Тимотић, архијерејски намесник колубарски. Подсетивши да је период Часног поста онај најузвишенији у години, време које претходи Највећем хришћанском празнику, круни нашег живота – Васкрсењу Господњем, отац Саша Тимотић је истакао да је пост неопходан у животу сваког православног хришћанина. У време поста настојимо да напредујемо у сазнавању о нашој вери, учесталије се молимо и побожно живимо. Господ Христос је Својим примером потврдио да нас пост приближава Богу, насупрот греховном животу, који нас од Њега удаљава. Истински пост, записао је Свети Јован Златоусти, није само уздржавање од јела и пића, већ одбацивање зла, гнева и живота који није усмерен Богу. 

  • Одлазећи код свог духовника, у тајности се кајемо и исповедамо оно што смо сагрешили и што мучи нашу душу и савест. Затим следи молитва, која призива благодат да Бог Својим милосрђем опрости сваки наш грех. Без поста, покајања, исповести и молитве, човек не може да осети истинску радост долазећег празника. Свако од нас се мора чувати од греха и не допустити да упадне у замку нечастивога – истакао је протојереј – ставрофор Саша Тимотић.   

Наше тело,  видљиви израз људске природе, треба да буде место у које ће се Бог уселити и зато се назива храмом Божјим. Станиште у коме обитава Бог треба да буде чисто и радосно. Пост нас опомиње и позива да идемо у загрљај Оном, Који је дао Свој живот, како бисмо ми са Њим имали живот вечни, закључио је архијерејски намесник колубарски, позвавши све окупљене на заједничку молитву за повратак преко потребног мира у срцима и домовима, на очување породице и свих хришћанских вредности.

Састанак је заокружен трпезом љубави, коју је за братство припремио старешина Храма Светог Николаја Мирликијског јереј Борко Јаковљевић са својим парохијанима.

 

Ј. Ј.