Братски састанак и исповест свештенства ваљевских намесништава у манастиру Лелић на умрли дан Светог Владике Николаја

Епископ Исихије: Свети Владика Николај је великан духа који надилази своје подручје

На празник Светог Конона Исавријског, Преподобног Марка Подвижника и Исихија Посника, као и дана земаљске кончине Светог Владике Николаја, манастир Лелић био је домаћин литургјског сабрања, братског састанка и исповести свештенства Архијерејских намесништава првог и другог ваљевског

Дан у коме је далеке 1956. у манастиру Светог Тихона у Пенсилванији (САД) завршен овоземаљски живот Светог Владике Николаја, 18. март, и ове године био је дан свечаног молитвеног сабрања у његовој задужбини у родном Лелићу, коју је са оцем Драгомиром подигао у част свог небеског заштитника Светог Николаја Мирликијског. Литургијско сабрање предводио је чувар његовог кивота, старешина лелићке светиње игуман Георгије (Мићић), уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и молитвено учешће Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, док су Свету тајну исповести обавили старешина манастира Јовања архимандрит Михаило (Биковић) и умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Василије Гајић. 

Честитајући празник духовног горостаса, чије молитве чувају епархију коју предводи и васцели род хришћански, Епископ Исихије је подсетио на огромно дело које је Владика Николај учинио за свој, али и све народе света.

  • Нажалост, у време богоодступништва, био је скоро избачен из наших умова, али увек је био у нашим срцима и нашим душама, иако многи од нас нису то ни знали. Свети Владика Николај је заиста оличење епископа који се стара за своје стадо и један од оних великана духа који надилази своје подручје, епархију која му је од Светог Духа била одређена на старање. Превазилази он и помесну Цркву, којој је ревносно служио и сједињује се са васељенским светитељима и учитељима. Зато је посебно велико поштовање нашег верног народа према њему – рекао је Владика Исихије, благосиљајући верне да молитве Светог Владике Николаја буду са њима.

 Празнично слово, по благослову Владике Исихија, произнео је архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић. Заблагодаривши на указаној части, он је поздравио браћу свештенослужитеље и вернике и указао на значај Часног поста, који је за све нас слика раја и најприроднијег окружења за нашу душу.

Наше прародитеље Адама и Еву из раја је извела брига. Обраћањем пажње на од змије дошлу лаж, догодио се заборав Бога и пад. То искушење се понавља из дана у дан и у нашим животима, те ми свештеници бивамо разапети својим бригама и западамо у рутину свог служења. Али, Света Црква Духом Светим нас руководи, поготово ових дана, и даје нам лек за наше проблеме- учење Светих отаца, које подсећа на однос према Христу и живо сећање на Њега- истакао је протонамесник Слободан Илић.

 

  • Драга браћо свештеници, задржимо Господа сећањем и призивањем! Дужни смо да сведочимо да се живот Свете Тројице кроз божанске енергије збива у нама самима, а ми смо бића светотројичне љубави. Цар славе је толико тих и милостив да се користи нашим удовима, рукама, ногама и језиком свештеника да би Себе објавио и предао народу Божјем… Оставимо бриге, положимо наду на Господа и живимо тако што ћемо се увек сећати милости и благодатног дара свештенства!То сећање значиће нашу благодарност из које ће се родити истинско служење у великом смирењу-  поручио је протонамесник Слободан Илић, архијерејски намесник тамнавски. 

 

Након Пређеосвећене Литургије, Владика Исихије је преломио славски колач са свештенством и верним народом. Гостољубиво лелићко братство традиционално је приредило трпезу љубави за све који су дошли да са њима прославе дан у коме је утихнуо глас у телу Лелићког Златоуста, истовремено се проломивши духом кроз времена која долазе. 

За трпезом љубави окупљенима се обратио архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. Он је известио Владику Исихија о саставу и мисионарским активностима намесништва на чијем је челу, заблагодаривши му што је управо данашњи дан одредио за њихову исповест, затим игуману Георгију, домаћину сабрања, чија су врата и срце увек отворени за све епархијске свештенике, оцима који су исповедили свештенике архимандриту Михаилу и проти Василију Гајићу, данашњем проповеднику оцу Слободану Илићу на лепој беседи и свима који су својим доласком умножили молитвену радост сабрања у част Светог Владике Николаја.

Ј. Ј.