Епископ Исихије присуствовао братском састанку свештенства Архијерејског намесништва посавског у Скели

Протонамесник Саша Максимовић: Исповест мора бити искрена и пропраћена покајањем

Човек се у време Великог поста полако преображава и осећа своју праву природу, јер се очисти од разних брига и невоља, које га оптерећују, рекао је Владика Исихије у обраћању свештенству Архијерејског намесништва посавског на братском састанку одржаном у Скели након Пређеосвећене Литургије у Храму Светог Василија Острошког

На празник Светих мученика Евтропија, Клеоника и Василиска, у Храму Светог Василија Острошког у Скели служена је Литургија Пређеосвећених дарова, којом је началствовао архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић, уз молитвено присуство Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија и саслуживање епархијских свештенослужитеља. По Литургији, старешине манастира Лелић и Јовања игуман Георгије и архимандрит Михаило обавили су Свету тајну исповести свештенства Архијерејског намесништва посавског. Упутивши благослов свештенослужитељима да им Свето причешће буде на здравље и спасење, Епископ Исихије подсетио је приликом братског састанка да је Велики пост време када се сећамо својих недостатака и сагрешења, али и време када више осећамо благодат Божју.

  • Оставивши бриге овога света, више него иначе, на молитви се боље удубљујемо и то у Великом посту траје, јер није само једнодневни пост као током целе богослужбене године, него је пост који траје данима и недељама. Човек се полако преображава и осећа своју праву природу, јер се очисти од разних брига и невоља, које га оптерећују, као и од бесмислица које сваког дана гледамо на телевизији и интернету. Тако очишћени боље можемо да осетимо своју праву природу – рекао је Владика Исихије и пожелео свима да истрају у посту према својим моћима, јер од њега је велика корист. 

У име свештенства посавског намесништва, архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић истакао је да ће данашњи дан у летопису Црквене општине Скела и Храма Светог Василија Острошког бити уписан златним словима, будући да се управо у њему догодила прва посета Епископа Исихија од његовог ступања у трон Епархије ваљевске. Такође, навео је протонамесник Илић, велика је радост и што су данас дошли игумани епархијских манастира и умировљени свештеници, који су својим трудом себе уградили у храм у Скели. Он је поднео извештај Владики Исихију о животу Цркве у намесништву, у коме ће ускоро сва места бити покривена храмовима. 

По благослову Владике Исихија, литургијску беседу произнео  је архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић. Подстакнут стиховима Херувимске песме: „Нико од везаних телесним похотама и сластима, није достојан да служи Литургију Теби, Царе славе“, отац Саша Максимовић је истакао да ће се, када чује ове стихове, сваки свештеник сетити свог пада и поистоветити са верним народом, те у том тренутку схватити да није имун на грех. Баш као и парохијани које исповедају.

  • Свет у коме се налазимо је једна велика замка која је постављена за све нас. Господ је послао Своје ученике да буду ловци људи, али и нечастиви је послао своју војску да лови. Да ли ћемо бити ловци или ловина, зависи од нас и наше опрезности. Док спасавамо овај свет, и сами можемо да упаднемо у замку. Зато треба да знамо да постоје духовне замке које су невидљиве и у које се лако хватамо. Ако истражимо своју прошлост, схватићемо да смо сви били више ловина, него ловци – рекао је протонамесник Саша Максимовић. Осврнувши се на период пандемије вируса корона, он је указао на поделе међу људима  (вакцинисани и невакцинисани)из којих су неретко проистицала удаљавања и расправе у духу осуђивања. Такође, навео је протонамесник Максимовић, било је и верника који, услед страха од заразе, нису смели да дођу у храм и причесте се Светим тајнама на начин на који се вековима то чини. Дешавала су се осуђивања и тих људи, уместо да им се пружи нада и охрабрење у слабости.
  • Тако нам је намештено да се огрешимо о нашег ближњег. Са друге стране, нечастиви се радује, јер је успео да све нас стави на искушење да се огрешимо, а да тога нисмо ни свесни. Опасност је у томе да се постепено навикавамо на грех. Он постаје наша свакодневица толико да ми не примећујемо да пребивамо у њему… Као духовници, треба увек да саветујемо своје парохијане како да приступе Светој тајни исповести и да сами то примењујемо. Исповест не сме да буде само набрајање греха, већ мора бити искрена и пропраћена покајањем- истакао је отац Саша Максимовић. Он је поздравио Епископа Исихија, браћу свештенике и верни народ, посебно децу, која су дошла у великом броју да поздраве и узму благослове од Владике Исихија, који је данас први пут посетио њихов крај.

Ј. Ј.