Епископ Исихије на вечерњем у Недељи Православља у Храму Васкрсења Христовог

Само за истину можемо да страдамо и да се жртвујемо

Вечерње богослужење Недеље Православља на ком се, према вишевековној богослужбеној пракси, чита Синодик Православља и целивају иконе у част победе њихових поштовалаца, први пут је у саборном храму предводио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свештенства из Ваљева и молитвено учешће верног народа. Подсетивши на јеретичке насртаје у 8. и 9. веку, који су за циљ имали прогон светих икона и нестанак неких догмата, Владика Исихије је истакао да је Црква увек била спремна да брани своје догмате и, ако треба, страда за њих. 

  • Само за истину можемо да страдамо и да се жртвујемо. Само истина је тога вредна. Не само да исповедамо ту веру, већ и да живимо по њој. Браћу и сестре који су отпали од вере не треба да презиремо. Не треба да смо непријатељи њихови, већ да се молимо Богу за њих- речи су Владике Исихија.  

Говорећи о догматима Цркве, ваљевски архијереј је истакао да су они светлост за васељену и светлост нашег живота. Треба да живимо као православни, да на прави и богооткривени начин прослављамо Господа једног у Тројици, Оца и Сина и Светог Духа. Да тим прослављањем своје животе посвећујемо Њему и нашим ближњима, како нас учи Црква. То је живот који није савршен, али има савршенство за свој циљ и покретач. Благодат Божја нам даје оно што немамо, надомешћује наше немоћи, наше раслабљености и нашу огреховљеност. Даје нам да превазилазимо себе, само ако се мало потрудимо у томе, објаснио је Владика Исихије. 

Своје празнично слово Владика Исихије заокружио је молитвом Господу да нам помогне да увек исповедамо праву веру наше Цркве и будемо спремни и да за њу пострадамо. 

  • Видимо данас да у целом свету постоји огромна борба против Православља, јер Православље је коначни циљ свих до сада незапамћених блаћења и прогона. Православље чува вредности живота, а овај свет се одрекао тих вредности и хрли у пропаст. Зато му смета Православље и свако ко сведочи истину. Ми треба да сведочимо истину и дајемо себе за своју веру и за измирење међу свима нама који смо у Цркви, али и онима који су изван Цркве. Да се молимо за њих и тиме испунимо вољу Божју- поручио је Владика Исихије на вечерњем богослужењу у Недељу Православља у Храму Васкрсења Господњег. 

Ј. Ј.