Свештеници и професори Владислав Топаловић и Дарко Ђого подстакли Ваљевце да више читају и тумаче Свето Јеванђеље

„Сваки крај је нови почетак“, протојереј-ставрофор др Владослав Топаловић

У петак 4. марта је у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву настављен циклус трибина „Православље и млади“, чији су гости били предавачи са Православног богословског факултета у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву. Протојереј-ставрофор др Владислав Топаловић, декан факултета, и протојереј-ставрофор др Дарко Ристов Ђого, ванредни професор, говорили су на тему „Зашто и како читати Јеванђеље данас“, у оквиру које су и представили заједничко дело „И ево ја сам са вама…увод и тумачење Јеванђеља по Матеју“. Група „Нектарија“ је песмама оплеменила бројне посетиоце, а програм је водио јереј Дејан Трипковић, уредник трибина, које са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија организује ЦО Ваљево при Храму Васкрсења Христовог. Једна од истакнутих порука је да је човек без јеванђељске вести нико и ништа, те да није све бесмислено јер је Бог постао човек.

Да је Ваљевцима фалила блага вест, показали су доласком у великом броју на предавање двојице еминентних теолога који су, свако са свог становишта, говорили зашто је важно да читамо Свето Писмо, као и светоотачку литературу која се бави тумачењем Светог Јеванђеља. Протојереј-ставрофор др Владислав Топаловић је тврдњу да никада ниједан крај није дефинитиван, него да је сваки крај нови почетак, објаснио на примеру Јудеског царства и његовог пада у Вавилонско ропство и пророка Јеремије, једног од сведока тог времена, који је ту пропаст схватио као прилику за нови почетак. „Тај догађај је и прича о нама, о свему ономе што свет данас проживљава. Јеремија наговештава нови савез. Поручује нам да народ и без државе може опстати. Нови савез је месијански догађај који нам говори да ништа није бесмислено. А није бесмислено јер је Бог постао човек, јер је Бог Емануил који каже „и ево ја сам са вама до свих дана до свршетка света“. Без те вести, без Јеванђеља, човек је нико и ништа“, истакао је отац Владислав, док је протојереј-ставрофор др Дарко Ђого подвукао да је Свето Писмо неопходно јер у њему можемо наћи речи утехе, вечности и Божјег присуства. „Али оно није замена за бенседин. Не пружа мир који седатив даје“, додаје отац Дарко који је стекао утисак да свако од нас верује да добро познаје Свето Писмо, а да своје знање темељимо на основу површних сазнања која чине специфичну духовну климу, односно доба утисака. На питање како да читамо Свето Писмо, отац Дарко каже да поред свакодневног ишчитавања, треба да схватимо да је сваки стих упућен нама самима и да нам нешто казује. „Не да се загледамо у тањир брата свог, него да се загледамо у душу сваког до нас“, поручио је он, примећујући да многи живе у илузији да су најбољи или најлепши. „Уколико се вратимо себи, имаћемо оно што нам нико не може одузети; то је смисао, а са смислом ћемо имати мир који нас води до Царства Божјег“, закључио је своје излагање отац Дарко, после чега је уследио разговор на јеванђељске теме.

Књига „И ево ја сам са вама…увод и тумачење Јеванђеља по Матеју“ настала је као плод вишегодишњег дружења, пријатељства и сарадње двојице професора и значајно је научно штиво, својеврсни наставак српског богословског предања које је само у ХХ веку дало тумачења Димитрија Стефановића и Аве Јустина на кога су се аутори нарочито ослањали.

Заинтересовани ће цело предавање и разговоре са предавачима моћи да послушају наредних дана у програму радија „Источник“, као и на интернет страници и YouTube каналу поменутог медија.

Марина Марић