Братски састанак богомољаца из Ваљева и Лајковца

У недељу месопусну Православна народна хришћанска заједница „Свети пророк Јеремија“ при Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу угостила је браћу из ваљевске ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“. По Светој Литургији, у парохијском дому лајковачке цркве одржано је саборовање на ком је духовник ваљевског братства протојереј – ставрофор Милинко Јовић одржао предавање о историјату Богомољачког покрета и представио рад братства које предводи, како би својим искуством помогао развој заједнице у Лајковцу

ПНХЗ „Свети пророк Јеремија“ при Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу основана је 6. децембра 2007. године, са благословом блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина. Данас броји четрдесетак чланова, на челу са председником Милованом Бајићем. Вођени јеванђељском љубављу према ближњем, настоје да помогну светиње и материјално угрожене браћу и сестре на подручју на ком живе. Новопостављени духовник ПНХЗ „Свети пророк Јеремија“ јереј Предраг Велимировић, заједно са својом браћом, пожелео је да њихову мисионарску активност унапреди. Имајући у виду да ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ одавно важи за најбоље братсво у епархији а и шире, на позив оца Предрага Велимировића у Лајковац је дошао духовник ваљевских богомољаца протојереј – ставрофор Милинко Јовић како би својим искуством помогао Лајковчанима у њиховом развоју.

Поделивши примерке листа„Богомолитељ“, брошуре- приручнике за рад братства и разне публикације које је издала ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“, прота Милинко Јовић одржао је кратко предавање у коме је поучио сабране о настанку богомољачких покрета у Србији између два рата, улози Светог Владике Николаја у њиховом развоју, као и доприносу богомољаца обнови светосавске духовности међу Србима у периоду у коме су разне западњачке идеологије допирале на ове просторе. Сличну мисију богомољци имају и данас, истакао је отац Милинко Јовић, будући да је и данас наш народ у опасности од разних врста духовног застрањивања. Најдрагоцени плод јеванђељске љубави ПНХЗ Ваљева јесте њена широко разграната милосрдна активност, брига о економски угроженим становницима Ваљева и околине. Даривање печеница за Божић, јаја за Васкрс, школског прибора на почетку школске године, огревног дрвета у сусрет зимској сезони, пакета основних животних намирница, одеће и обуће током целе године… само су неке од мноштва хуманитарних акција, које ово братство реализује уз подршку мноштва људи добре воље. Едукативни центар „Владика Милутин“ у Бебића Луци сатруднички је пројекат са Удружењем „Загрљај“, помогнут од  Градске управе Ваљево,  који пружа могућности деци да у амбијенту чисте природе уживају у бројним активностима.  Такође, навео је прота Јовић, ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ сарађује са богомољачким братствима широм Србије, што нарочито доприноси развоју братстава и пружању помоћи што већем броју потребитих. Блаженопочивши Владика Милутин имао је велику жељу да ваљевско братство помогне развој братстава у Епархији ваљевској. Та жеља наишла је на свесрдну подршку његовог наследника, Епископа ваљевског Г. Исихија, и резултат тога јесте сусрет у Лајковцу из ког ће, верује духовник лајковачког братства јереј Предраг Велимировић, проистећи још душекорисних сабрања и милосрдних дела.

Ј. Ј.