Одржана годишња скупштина Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“

Богата харитативна делатност

У парохијском дому Храма Светог Георгија, 21. фебруара 2022. године, одржана је традиционална годишња скупштина КСС „Преподобна Мати Евгенија“, које ствара при Храму Васкрсења Христовог. У раду скупштине учествовало је 26 сестара, на челу са новопостављеним духовником јерејем Александром Филиповићем, и архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић. Као и ранијих година, истакнуто је задовољство учињеним у протеклих годину дана и направљен план за предстојећи период

Чланице Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ редовно учествују у богослужењима и свечаностима, чији је домаћин Храм Васкрсења Христовог, при коме је, по благослову блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина, и отпочела њихова мисионарска активност. Такође, сестре се редовно старају и о хигијени саборног храма. По позиву то чине и за манастире Лелић и Ћелије, а драгоцен допринос пружиле су организацији дочека блаженопочившег Патријарха Иринеја и свечаности поводом устоличења Епископа ваљевског Г. Исихија, чији благослов данас прати њихов рад. Под небеском заштитом Мати Евгеније, у свету највољеније српске владарке кнегиње Милице, нарочити део прегалаштва сестара у име љубави у Христу Господу чини харитативна делатност. Будући да су економске (не)прилике бројним суграђанима ускратиле неретко и основне животне намирнице, Коло српских сестара свакодневно прикупља, класификује, пакује и дели пакете прехрамбених производа и средстава за хигијену. Корисници њихове помоћи по следовање долазе у привремене просторије при Епархијском магацину, веће акције организују се у саборном храму, док се болеснима и непокретнима пакети доносе у њихове домове. Такође, сестре обезбеђују новац за лекове, преписане као редовна терапија онима који нису у могућности да их купе.  На списку сталних корисника помоћи КСС – а налази се 150 породица, а око 100 пакета подељено је према молби потребитих. Овогодишње божићно даривање унело је радост у 250 домова, чије су трпезе сестре обогатиле печењем, погачом и вином. У сусрет зимској сезони, 25 породица добило је дрва, а неколико њих новчану помоћ за измирење заосталих рачуна за електричну енергију. За Божић прошле године, Коло сестара у сарадњи са Православном народном хришћанском заједницом „Воздвиженије Часног Крста“ поделило је пакете основних животних намирница, које су, по благослову Владике Исихија,  купљене од новчаног дела Награде за животно дело, коју је Град Ваљево постхумно доделио Владики Милутину. На почетку школске године, сестре су школским прибором обрадовале 30 ђака, а дељени су и пакети одеће и обуће за ученике свих узраста. Такође, сестре стипендирају и двоје студената, Милицу Андрић и Марка Лаушевића, студента Богословског факултета, који често помаже свештенству на богослужењима. Сарадња са патронажном службом Дома здравља и даље траје. Сестре обезбеђују храну и друге потрепштине новорођених беба. Активности Кола сестара реализују се прилозима верника крај иконе Богородице Тројеручице, као и донацијама појединаца попут Љубице Милер из Беча, одликоване Архипастирском граматом за дела милосрђа, игуманије манастира Ћелије мати Гликерије, старешине манастира Лелић игумана Георгија и др.  Вредни пажње су и прилози у храни и другим кућним потрепштинама сакупљени у „Корпама љубави“ у маркетима Рода, Еуропром и Жинаса.

На скупштини је усвојен финансијски извештај о пословању КСС- а, који је поднела благајница Споменка Милошевић. Председница Кола Драгана Недељковић представила је програм рада за текућу годину, нагласивши жељу сестара да убудуће унапреде сарадњу са КСС „Света Петка“ из Обреновца и ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“, као и да је остваре са хуманитарним организацијама широм Србије, које делују са благословом Српске Православне Цркве. У свом излагању на скупштини, новопостављени духовник КСС „Преподобна Мати Евгенија“ јереј Александар Филиповић захвалио је сестрама на свему што чине, творећи дела јеванђељске љубави, те пожелео да у наредном периоду њихова сарадња буде успешна као што је била док је Коло духовно предводио отац Игор Илић. На његове речи благодарјем се надовезао свештеник Дарко Крунић, чијих су неколико парохијана сестре помогле. Сабрање је завршено трпезом љубави, коју су вредне сестре припремиле за своје госте.

Ј. Ј.