Молитвени помен Десанки Максимовић

Протонамесник Саша Максимовић: Њено име је синоним за чистоту и доброту

Умрли дан славне српске песникиње, чија су дела превођена на више страних језика, што их чини светским поетским благом, традиционално  у порти Храма Светог архангела Гаврила сабрао је свештенство, културне делатнике, родбину и све који чувају сећање на њу. Први пут ове године недостајао је савременик Десанке Максимовић – блаженопочивши Епископ шабачки Лаврентије, који је безмало тридесет година долазио да принесе молитве за њену душу и са чијим благословом је порта бранковинске цркве вечно почивалиште њој и супругу јој Сергеју Сластикову.

Молитвеним поменом је началствовао архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић, уз саслуживање пароха бранковинског протојереја – ставрофора Душана Патијаревића и бабинолучког јереја Николе Петровића, као и молитвено учешће Виолете Милошевић, директорке Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Ваљево, њених сарадника, представника Народне библиотеке Србије и Задужбине „Десанка Максимовић“ и чланова породице поетесе.

Преневши благослове Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, протонамесник Саша Максимовић поздравио је сабране и упутио кратко слово у част „најлепшег пера српске лирике“. Десанка Максимовић је својим ликом и делом за земаљског живота овенчана славом, те се нема много рећи данас. Тек кад се молитвено обратимо,  можемо утицати на њену славу на небу, рекао је протонамесник Саша Максимовић.

  • Она је својим делом себи обезбедила рајско место. Нема човека који приликом помена њеног имена не помисли на чистоту и хармонију живота, нити човека који је, читајући њену поезију, помислио на мржњу или освету. Име Десанке Максимовић постало је одавно синоним за чистоту и доброту – истакао је отац Саша Максимовић.

Скоро тридесет година 11. фебруар је датум који нас окупља у порти бранковинске светиње ради чувања сећања на Десанку Максимовић. Од ове године, закључио је архијерејски намесник други ваљевски, тог дана сећаћемо се и Владике Лаврентија, њеног великог поштоваоца и пријатеља.

Ј. Ј.