Одржана годишња скупштина ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

-фотографија из архиве-

Још једна успешна година мисионарског рада

Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“, на челу са духовником протојерејем – ставрофором Милинком Јовићем, у летопис свог постојања уписује још једну успешну годину мисионарења на пољу сведочења и ширења речи Божје, како кроз духовне разговоре и лист „Богомолитељ“, тако кроз свестрану харитативну делатност, по којој је препознатљива и цењена далеко ван оквира Ваљева. Постигнуто до сада мотив је за нове подухвате, те је за очекивати у години пред нама да ће братство при Храму Покрова Пресвете Богородице улепшати животе бројним суграђанима, један је од закључака редовне годишње скупштине одржане у парохијском дому најстарије ваљевске цркве

Рука која даје никада неће остати празна, баш као што ни Генисаретско језеро никада није пресушило, иако је обиљем воде давало живот древној Галилеји. За сваку кап воде коју прими из реке Јордан, по једну би излило. И ретко богатим биљним светом могло се похвалити, насупрот Мртвом мору, које сваку кап задржава, али у њему живота нема. Управо овом поуком протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија, описао је трудољубље Богомољачког братства при Храму Покрова Пресвете Богородице, које годинама помаже бројне суграђане чија је свакодневица обремењена немаштином. Скупштина братства одржана је данас, на празник Свете Ксеније Петроградске. То, указао је отац Филип Јаковљевић, такође носи важну симболику.

  • Света Ксенија је током читавог живота сведочила јеванђеље. Сво своје имање је разделила сиромасима и посветила живот молитви. Такође, ово је прва припремна недеља пред Часни пост и она нас подсећа да је пост заправо покајање и чињење дела милосрђа. Благодарим оцу Милинку Јовићу и братству ПНХЗ – а на свему што чине. Владика Исихије је одмах препознао ваш труд и пружио подршку за ваш рад – рекао је отац Филип Јаковљевић, преневши благослов Владике Исихија који, баш као и његов претходник у трону Епархије ваљевске блаженопочивши Владика Милутин, изузетно цени све што братство чини за потребите на територији Ваљева и околине, а понекад и даље од завичаја.

У години за нама Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ много пажње посветила је духовном напредовању својих чланова и пријатеља. Одржавана су редовна месечна саборовања, као и састанци након Литургије на којима се разговарало о разним темама из хришћанског живота, певале се духовне песме, уређивала црквена порта и др. Такође, навео је духовник братства протојереј – ставрофор Милинко Јовић, уприличене су посете другим братствима и поклоничка путовања. У сарадњи са Удружењем родитеља деце и омладине са сметњама у развоју „Загрљај“, организоване су духовне академије на Видовдан и Илиндан. Објављен је нови број листа „Богомолитељ“, који је бесплатно подељен верном народу. У Едукативном центру „Владика Милутин“ у Бебића Луци реализоване су спортске и образовне активности за ученике основних школа, који су претходно обишли манастире на екскурзији под слоганом „Упознајмо свој крај“.

Круну вере и љубави према ближњем за братство, према речима проте Јовића, представљају милосрдне активности. Њих је, као и лане, било у изобиљу. Да би божићни празници протекли у радости и онима који за празничну трпезу не могу да одвоје новац, братство је, уз помоћ донатора обезбедило печенице и друге пригодне дарове за 140 породица. За васкршње празнике, пак, обезбеђено је 5040 комада јаја. У току целе године прикупљају се пакети хране (брашно, уље, шећер, пасуљ, слаткиши…) у чему драгоцену помоћ братству пружају манастири Ћелије и Лелић. Подељено је укупно 518 пакета, чији садржај подмирује потребе трочлане породице за петнаест дана. Да се пажњом на пажњи заблагодари, чланови ПНХЗ –а увек су ту да помогну на одржавању манастирских зелених површина. Ове године у једној од тих акција у манастиру Ћелије са њима су били и ученици Ваљевске гимназије. У сарадњи са школама, братство је обезбедило ужину за сиромашне ученике и једнократне финансијске помоћи за ученике основних и средњих школа, као и стипендије за два студента. У својим просторијама при Покровском храму током целе године прикупља се и дели одећа и обућа за све старосне категорије. Будући да је прошле године приспела већа количина, 2500 комада отпремљено је Добротворној фондацији „Човекољубље“ у Руми и хиљаду комада Удружењу деце и одраслих са посебним потребама у Темерину. Са посебном пажњом Богомољачко братство стара се о потребама штићеника Казнено – поправног завода Ваљево, који се увек са љубављу одазивају да приложе свој рад акцијама братства. Тако, осим пригодних дарова за празнике (васкршња јаја ишарана у сарадњи са Удружењем „Загрљај“), овим младићима поклоњено је 200 комада гардеробе. Суграђанима који нису у могућности да купе лекове или плате режијске трошкове братство је обезбедило новац за то.

Давно заборављени обичај заједничарења у сеоским радовима – Мобу, чланови ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ су обновили како би прибавили огрев за сиромашне породице. Прошле године моба је организована у селу Ситарице и окупила је тридесетак чланова и пријатеља. Подршку при овој акцији пружило је Шумско газдинство „Борања“. Обезбеђено је 50 кубика дрва и према потребама подељено на тринаест породица. Почетак школске године ученицима десет градских и сеоских школа ПНХЗ је улепшала даривањем ранчева са школским прибором. Даривано је укупно 80 ученика, а део средстава за ову акцију приспео је од Градске управе, са којом је успостављена одлична сарадња. Све активности братства, истакао је прота Милинко Јовић, редовно су пратили локални медији и дописници београдских редакција, што је умногоме допринело афирмацији мисије и јављању нових донатора, међу којима су и сународници из Сједињених Америчких Држава.

Приликом годишње скупштине, упућена је молитва за недавно преминуле чланове Тому Стевановића и Негосаву Којић. Саборовању су, поред архијерејског заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, присуствовали и архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, председник Црквеног одбора Црквене општине при Покровском храму Бранислав Ковачевић, члан Градског већа задужен за социјална питања Марко Јевтић, председница Удружења „Загрљај“ Лепа Пиргић, свештеници и пријатељи ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“. Руководство братства и у наредној години чиниће духовник прота Милинко Јовић, председник Влада Андрић и секретар Милан Кремић.

 

Ј. Ј.