Уснуо у Господу књижевник Радован Бели Марковић

Уснуо у Господу књижевник Радован Бели Марковић

(10. октобар 1947- 19. јануар 2022)

На празник Богојављења у 75. години у Лајковцу је преминуо један од најугледнијих савремених српских књижевника Радован Бели Марковић. Препознатљив по особеном језичком изразу, препуном архаичних појмова и сопствених новотвореница, и приповедању о збивањима унутар сопственог универзума, уз обиље хумора и ироније, Радован Бели Марковић стварао је равно пола века и за своје стваралаштво овенчан је бројним књижевним наградама. Међу њима су: Андрићева награда за књигу прича за „Септембрини у Колубари“, награда „Бора Станковић“ за „Мале приче“, док су роману „Лајковачка пруга“ припале Нолитова награда за роман и награда „Бранко Ћопић“. Роман „Лимунација у Ћелијама“ као најбоље жанровско остварење препознале су „Вечерње новости“. У низу сјајних остварења налазе се и „Кнез Мишкин у белом Ваљеву“, „Госпођа Олга“, „Девет белих облака“, „Оркестар на педале“…те последњи роман „Стојна ветрењача“, објављен јула прошле године. Од 1978. до 1994. радио је као новинар ваљевског недељника „Напред“, био је политички функционер у Општини Лајковац и управник лајковачке Градске библиотеке. Такође, био је део и редакција „Књижевне речи“ и „Књижевних новина“, као и члан Српског књижевног друштва и Српског ПЕН- а.

Рођен је у Ћелијама, школовао се у Лајковцу, Лазаревцу и Београду. Иако је својом прозом допирао до поклоника литературе широм света, цео свој животни и стваралачки век остао је везан за „железничарску варош“ и ваљевски крај, где ће, поред романа, остати упамћен и по сјајним беседама на разним манифестацијама, а топоними овог парчета српског простора у трајање утиснути у његовим романима.

На Светосавској академији у Градској кући Лајковца лета Господњег 2018. блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин одликовао је Радована Белог Марковића Орденом Светог Владике Николаја. Његов наследник у трону Епархије ваљевске, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије упутио је изразе саучешћа породици, уз усрдне молитве да му Господ Христос подари мир у Царству вечне радости.

Ј. Ј.