Божићне активности епархијских милосрдних организација

Трпеза за трпезу љубави ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

„Да се богат сиромаха сети…“ поклич Светог Владике Николаја и данас одјекује. Одјекује и делом твори нове непролазне тренутке у срцима оних који дају и који са даровима дому одлазе. Бити богат мерено банковним рачуном безначајно је за сваког који осећа. Сиромаштво, пак, лако видљиво, а дар увек велик кад га бар на тренутак покрије. Да не заборавимо ближње, Свето јеванђеље нас сваког дана позива. Празнични су посебни, јер у њима нам је времена за заједничарење више, а трпезе место окупљања и изобиља. Да на њима увек нечег буде, Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ стара се током целе године, јер много је оних којима штошта недостаје. За Божић, како традиција учи, на њој је печеница. Да је свако за ручак има, братство при Покровском храму успева да омогући уз помоћ племенитих људи, који знају да се свако добро дељењем умножава. У раним јутарњим сатима, у парохијском дому најстарије ваљевске светиње, архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, духовник ПНХЗ-а протојереј – ставрофор Милинко Јовић и председник Црквеног одбора Бранислав Ковачевић дочекали су кориснике помоћи братства и, уз кафу и кувано вино, срдачно са њима поразговарали.

Овим сабрањем крунише се мисија братства у години за нама. Са великом радошћу, јер се дела милосрђа стално умножавају, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

  • Данас би свако требало да осећа радост празника, јер је Господ дошао због свих нас. Он припада свима и црква је дом свих нас. Господ тражи да покажемо љубав. Ми смо се трудили да то данас учинимо и јако нам је драго што смо сви заједно данас овде- рекао је отац Дарко Ђурђевић.

Стотинак породица даривано печеницама, али и крстићима, календарима, кадионицама, књигама Светог Владике Николаја и којечиме још што домове обогаћује. Да и они који нису у могућности да дођу буду даривани, потрудио се прота Драган Алексић, који је лично до кућних прагова отпремио дарове.

ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ одавно је препознатљива у Ваљеву и околини по својим милосрдним активностима. Њихов труд препознају добри људи са свих страна, те је број оних који желе да их материјално подрже из дана у дан све већи. Набавку печеница ове године помогли су многи, понајвише братство манастира Лелић и породице Алимпијевић, Лекић и Малишевић из Ваљева и породица Радосављевић из Лелића.

Божићне радости у Општој болници Ваљево

Да се празник Рођења Господа Христа у радости прослави међу онима који се, призвани професијом, боре за здравље ближњих, као и онима који се надају сопственом оздрављењу, потрудили су се бројни Ваљевци учешћем у хуманитарној акцији при Храму Светих Козме и Дамјана у кругу болнице и Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске. У раним јутарњим часовима, у храму је преломљена чесница. У знак благодарја за све што чине у борби са пандемијом, братство при Храму Васкрсења Христовог даривало је лекаре и медицинско особље грудног, инфективног и гастроентеролошког одељења божићном трпезом, док су пригодним поклонима обрадовани сви људи који празничне дане проводе на болничком лечењу. Према речима духовника болнице протонамесника Срећка Живановића, подељено је укупно 300 пакета, а уручили су их ђакон Илија Јокић, вероучитељ Стефан Ђурић и верници, који се годинама сабирају на Литургијама у болничком храму и на разне начине доприносе свему што се при њему организује.

За малишане који се лече на Одељењу педијатрије Светосавска омладинска заједница обезбедила је божићне пакетиће, које су им чланови СОЗ- а, заједно са својим духовником ђаконом Мијом Бојиновићем, јутрос уручили и тиме им улепшали обележавање Најрадоснијег празника.

Коло српских сестара улепшало Божић потребитим суграђанима

Трудољубљем Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ и њиховог духовника свештеника Александра Филиповића божићну трпезу, и ове године, обогатиле су материјално угрожене породице. У сарадњи са печењаром „Патак“, која је изашла у сусрет повољном ценом, а делом и поклонима, обезбеђено је 50 килограма меса и 50 сомуна. Црквена општина при Храму Васкрсења Христовог, при коме сестре и мисионаре, обезбедила је свеће, иконице и по флашу вина. Даривано је укупно 35 породица. Како се сестре сваког дана старају о онима којима је помоћ потребна, велики је број донатора који према својим могућностима несебично помажу њихове активности. И овога пута помоћ је пружила Љубица Милер из Беча, која је за своја доброчинства пре неколико година одликована Архипастирском граматом. Такође, Ваљевка Вера Пилиповић, са својим комшијама из Насеља „27. новембар“, прикупила је значајна средства за набавку божићних дарова. Према речима духовника Кола, свештеника Александра Филиповића, сестре настављају свој хуманитарни рад и њихова помоћ ће потребитима бити уручивана током целе године.

Ј.Ј.