Владичанска Литургија у част храмовне славе у Горњем Лајковцу

Епископ Исихије: Треба да упознајемо светитеље који су нам блиски срцу

Празник Светог Спиридона Тримитунтског, и ове године, био је дан великог молитвеног сабрања у Горњем Лајковцу, чији парохијски храм за свог небеског заштитника има великог ранохришћанског светитеља. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља. Овогодишњи домаћин славе био је Александар Босић.

Светитељи Божји се уподобљују Господу и онда и они имају силу Божју, енергије Божје, које им Господ због љубави и смирења изобилно даје. Због тога чине дела каква Господ чини, а некад и већа. Господ их је тиме благословио, јер Он није дошао међу нас само ради исцељења и добрих дела, већ ради нашег спасења – доброг дела над свим добрима, казао је у празничној беседи Епископ ваљевски Г. Исихије.

  • Светитељи Божји и сви који смо у Цркви, према својим моћима, учествујемо у тим добрим делима, делимо их међусобно и тако се и сами освећујемо и спасавамо. Више се спасава онај који даје, који се потруди и одрекне нечег ради свог ближњег, него ближњи који добија, а у ствари сви се спасавамо само ако онај који даје – даје у славу Божју, а онај који прима- прима са благодарношћу у славу Божју. Онда је сам Господ међу нама – истакао је Епископ Исихије.

Осврнувши се на дане поста у којима се припремамо за долазак Господа Христа, Епископ Исихије указао је на значај чудотвораца које у тим данима прослављамо –  Светог Николаја Мирликијског и, данас, Светог Спиридона. Светитеља, изузетних, не по формалном теолошком образовању, већ пре свега по љубави према Господу и ближњима, због милосрђа које их је красило. Живели су једноставно и сведочили Господа на сваком кораку свог живота. На Првом Васељенском Сабору одважно су сведочили о божанству Исуса Христа, које је тада оспоравао јеретик Арије, подржаван од појединих философа тог времена. Свети Спиридон их је разуверио својим једноставним учењем и довео до тога да исповеде праву веру, истакао је ваљевски архијереј.

  • Треба сви да се поучавамо примером светитеља, да их упознајемо и молитвено им се обраћамо. Да учимо о њима и читамо житија светих. Владика Николај нам је дао „Охридски пролог“ у коме има кратко житије сваког светитеља, а Ава Јустин опширна „Житија светих“- бисер у побожној литератури. Треба да проучавамо светитеље који су нам блиски срцу и које славимо – рекао је Владика Исихије, благословивши верни народ горњолајковачке парохије да „упозна“ Светог Спиридона као што познаје свог пароха оца Мирослава Јокића, који се о њима духовно стара.

У наставку молитвене свечаности начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Честитавши славу сабранима, Владика Исихије позвао их је да се помоле за новопрестављеног Епископа западноевропског Луку и за његову паству у Француској, Шпанији, Холандији и другим земљама, на којима се простире ова епархија. Овде народ има искуства са губитком архипастира (Владика Милутин се упокојио марта 2020. године, нап.аут) и зна колико је важна молитва да се нови епископ ускоро изабере, закључио је Епископ Исихије.

Сабрање је заокружено трпезом љубави, коју су приредили домаћини, на челу са својим свештеником Мирославом Јокићем.

Ј. Ј.

Беседа Епископа