Светосавска омладинска заједница прикупља Божићне пакетиће

Да се сва деца радују

Дела милосрђа  и свеколика брига за ближњег оно су по чему је Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске препознатљива од свог оснивања 2008. године. У мноштву даривања, која Светосавци чине, свакако су најлепша она за најмлађе, будући да се управо они највише радују. Тако, са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, у сусрет празнику Рођења Господа Исуса Христа, СОЗ реализује хуманитарну акцију прикупљања пакетића за материјално угрожене малишане у Ваљеву и околини, али и на Косову и Метохији, са жељом да им улепша празничне дане.

  • Овај подухват наставак је наших акција прикупљања пакетића, које већ десетак година организујемо у време божићних и васкршњих празника за децу која се налазе на болничком лечењу у Ваљеву. Блаженопочивши Епископ Милутин је често ишао са нама и делио пакетиће. Желели смо да направимо акцију која је свеобухватнија од тих и претпрошле године успели смо да прикупимо 300 пакетића. Нисмо се оптерећивали бројкама, јер успех је све лепо што урадимо за неког. Успели смо да обрадујемо децу на подручју наше епархије, али и на Косову и Метохији – каже духовник СОЗ – а ђакон Мија Бојиновић.

Пакетићи би требало да садрже пре свега слаткише, а потом и играчке, које не морају бити нове, али да буду лепо очуване, као и уџбенике. Сви који желе да подрже акцију, могу донети дарове сваког дана од 8 до 18 часова у Храм Васкрсења Христовог и Храм Покрова Пресвете Богородице, као и у Храм Светог Георгија до 15 часова. Такође, ко жели да уплати новчани прилог може то учинити преко жиро – рачуна, који је доступан на рекламном плакату акције и фејсбук страници СОЗ –а. Прикупљање ће трајати до 5. јануара 2022. године, а пакетићи ће бити уручивани током целог јануара, најављује ђакон Мија Бојиновић.

  • Малишани ће бити даривани у школама, при храмовима, али и у њиховим домовима. На основу података које добијамо од парохијских свештеника и школа, правимо списак деце којима ћемо уручити пакетиће. Време празника је време у коме је хуманитарна активност јако интензивна и много организација помаже оне којима је помоћ потребна. Стога, трудимо се да на све начине пронађемо оне који нису добили ништа и обрадујемо их. Малишанима на Косову и Метохији пакетићи ће бити испоручени у сарадњи са хуманитарним организацијама, које су тамо стално присутне – каже ђакон Бојиновић.

Акције које су до сада реализоване инспирисале су чланове СОЗ –а да у догледно време покрену једну, која би трајала током целе године. Према речима оца Мије Бојиновића, жеља им је да у познатим маркетима поставе велику стилизовану кутију, у коју би свако дете могло да убаци понешто од слаткиша или играчака, како би се њихови вршњаци могли обрадовати више пута у години. Време празника нас подсећа да испуњавамо оно што нас Свето Јеванђеље учи и то би требало да имамо на уму током целе године. Да, ако немамо поклон, бар осмех и лепу реч упутимо свом ближњем.

Ј. Ј.