Владан Нешковић – нови ђакон Епархије ваљевске

Епископ Исихије: Господ Христос и данас састрадава и живи са нама

На празник Светог Филимона, Апфије и Архипа, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Сабора српских светитеља у Обреновцу, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника посавског протонамесника Слободана Илића, старешине манастира Јовања архимандрита Михаила Биковића и свештенослужитеља из Посавине. Богослужење је украсило појање Црквеног хора при храму Сабора српских светитеља под управом Снежане Пејаковић.

У литургијској проповеди, Епископ Исихије говорио је о данашњем јеванђељу (Лк 8, 40- 56) и указао да овај одломак кроз усуде и чињења двоје људи различитих социјалних статуса, који траже помоћ Божју, описује све нас. Наиме, с једне стране ту је одрастао мушкарац, старешина синагоге Јаир, један од најпоштованијих и најобразованијих људи у својој средини. С друге стране, Свети апостол Лука приповеда о „безименој“ жени, која болује дванест година од крвоточења, управо онолико колико година живота има Јаирова преминула кћер. Такође, у причи су описана и два начина молитве – јавни, којег представља Јаир, и умно – срдачни који демонстрира болесна жена. Обоје му прилазе са једнако јаком вером, а Господ их услишава на различите начине. У тајности подиже Јаирову кћер из мртвих, а крвоточиву жену исцељује јавно. Дакле, сви заједно јесмо човек, целовити и саборни и сви смо Божја деца.

  • Сви смо позвани да се дотичемо Христа у својим молитвама и да се исцељујемо Њиме. Ова описана чудеса су огромна и умом несхватљива, али Господ није дошао ради чудеса самих по себи, већ да исцели род наш. Да нас исцели од греха, од ђавола и на крају од смрти. То је урадио тако што је у тишини и смирењу узео на Себе наше грехе. Он је савршени човек без греха, али је последице греха саборног човека узео на себе и распео на крст. Страдао је због нас и састрадавао због нас док је живео са нама овде, а исто тако састрадава и живи са нама и сада, зато што је вечан и увек међу нама. Основао је Своју Цркву да бисмо могли да се сједињујемо са Њим и једни са другима на Светој Литургији – истакао је Владика Исихије, узмоливши Господа да се, молитвама свих светих, сви у српском роду сједињујемо са Господом и једни са другима у литургијском сабрању и Светој тајни причешћа.

Приликом Свете Архијерејске Литургије Епископ Исихије је рукоположио у чин ђакона Владана Нешковића, дугогодишњег наставника веронауке у Основној школи „Јован Јовановић – Змај“ у Обреновцу и координатора за верску наставу Архијерејског намесништва посавског. Архипастирску грамату, којом се обнародује увођење у ову Свету тајну новорукоположеног прочитао је ђакон Момчило Димитријевић, секретар Eпархије ваљевске. Сабрање је завршено трпезом љубави, коју су посавски домаћини припремили за све учеснике молитвене свечаности.

Ј. Ј.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА