Епископ Исихије у посети Удружење „Загрљај“: Љубав нас подстиче да помажемо и састрадавамо!

У навечерје празника Ваведења Пресвете Богородице, када се обележава Међународни дан деце ометене у развоју, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије уприличио је посету Удружењу „Загрљај“, које годинама окупља и на разне начине помаже родитеље деце и омладине са сметњама у развоју. Заједно са њим у посети „Загрљају“ били су архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, који се, као надлежни парох, духовно стара о корисницима Удружења, протојереј – ставрофор Милинко Јовић, духовник Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“, уз чију несебичну помоћ „Загрљај“ реализује мноштво активности свеколико корисних за децу и младе са посебним потребама, као и секретар епископа  ђакон Момчило Димитријевић. Председница Удружења Лепа Пиргић упознала је Владику Исихија са пројектима које реализује „Загрљај“, међу којима је свакако најактуелнији Едукативни центар „Владика Милутин“ у Бебића Луци, где Град Ваљево финансира изградњу игралишта. Изразивши радост што први пут борави у дому „Загрљаја“ Владика Исихије је истакао да Црква учествује у животу заједнице у целини и да сви једни друге треба да доживимо као браћу и сестре. Бог воли сваког човека „као најбољи отац“. Љубав постоји свакако, али ми треба кроз свој хришћански живот да се отворимо и осетимо ту љубав и да, кад она испуни наша срца, да је делимо са браћом и сестрама.

  • Ми постојимо зато што нас је Бог створио из љубави. Свако од нас својим животом треба да се приближава Богу и то треба да траје читав живот. Ми верујемо у живот вечни, овде живимо одређени број година. Наша Црква верује да се селимо у живот вечни, где нема ни бола, ни туге, ни уздисаја као што је има у овом свету. И они који живе срећне и здраве животе имају своја страдања, питања, несигурности, страхове и бриге – рекао је Владика Исихије.

Бог је увек са нама у страдању, зато што Он стварно воли. Ми не треба да испитујемо страдања, већ само своје грехе који нас одвајају од Бога. И то свако да испитује само себе, никако другога. Да испитује и исповеди свештенику, да би се вратио Богу, поучио је Владика Исихије. Такође, дешава се да је човек пун љубави, а роди се са одређеним недостатком, иако није сагрешио. Ако то схвати као свој задатак да носи на овоме свету без љутње, онда он живи свети живот и помаже многима око себе.

  • То каткад изгледа узалуд. Али, то је само ако заборавимо на Бога, а Он је ипак увек са нама. Зато Црква подсећа на то и зато се у Цркви једном од највећи вредности сматра љубавно састрадавање и Бог нас кроз невоље неких људи призива да то са њима делимо. Љубав је та која нас подстиче да помажемо и кад немамо никакву корист од тога – рекао је Владика Исихије, благословивши прегалаштво Удружења „Загрљај“ и уручивши деци поклоне које је обезбедило братство ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“.

Ј. Ј.