Свечана академија у навечерје празника Светог Нектарија Егинског

Владика Андреј о Светом Нектарију Егинском и Данилу Катунакијском: Имали су истинско смирење и у њему ослонац за духовни живот

Прослава празника Светог Нектарија Егинског, чији се култ у српском народу нарочито развио у последњој деценији, отпочела је у навечерје дана који му је посвећен у календару Српске Православне Цркве свечаном академијом у Храму Васкрсења Христовог. У саборном молитвеном дому верног народа Ваљева, украшеном изложбом икона „Свете жене“ Марије Вукосављевић, у част чудотворца са острва Егина стихове и песме принели су песникиња Мирјана Живковић и Група „Нектарија“ – супружници свештеник Никола и Дајана Петровић, у сарадњи са познатим ваљевским  инструменталистима Сашом Стефановићем и Милорадом Јелићем. Централни део свечаности представљало је предавање Преосвећеног Епископа аустријско – швајцарског Г. Андреја са темом „Поређење Светог Нектарија Егинског са Светим старцем Данилом Катунакијским“. Долазак Епископа Андреја у наш крај је велики Божји благослов, казао је у свом обраћању Владика Исихије, којег са гостом из Аустрије веже дуги низ година монашког служења у манастиру Ковиљ. Свети Божји људи Нектарије Егински и Данило Катунакијски духовни су горостаси који су обележили 19. и 20. век.

  • Сви имамо духовну корист и утеху њиховим молитвама. Сваки од њих је имао подвиг и страдање, али и љубав према Господу, која је основ светитељства. Зато су све доживели као своје назначење – речи су Владике Исихија, које су увеле присутне у казивање Владике Андреја.

Уз помоћ слајдова са фотографијама, Владика Андреј провео је посетиоце академије кроз живописне пејзаже Свете Горе, живот монашких заједница у којима вековима траје тиховатељна молитва, са посебним освртом на знамените старце и истакнуте духовнике који су потекли из српског и грчког народа: старца Никанора, игумана Хиландара и епитропа монашке државе, Патријарха Гаврила Дожића, те старце Порфирија и Пајсија, о којима су предања нашим просторима приближили Епископ бачки др Иринеј и блажене успомене Митрополит Амфилохије. Свети Нектарије Егински и Свети Данило Катунакијски рођени су 1846. године. Први је преминуо 1920.а други девет година касније. Били су врсни зналци богословских наука и предани монашком подвигу. Писма која су размењивали, а која се данас као драгоцености чувају и проучавају, говоре да су се међусобно сјајно допуњавали попут ранохришћанских отаца Василија Великог и Амвросија Миланског (4. век) или, пак, код нас Свети Владика Николај и Патријарх Гаврило Дожић, које повезује и заточеништво у злогласном логору Дахау у Нацистичкој Немачкој. Потекли из вишечланих породица, Свети Нектарије и Свети Данило у раној младости одабрали су црноризачко служење Богу и ближњима и, упркос искушењима прогонства (Свети Нектарије је био прогнан као Митрополит Пентапољски, а Свети Данило у време превирања између руских и грчких монаха у манастиру Пантелејмону), остали непоколебљиви у свом завету. Обојица су, мишљења је Владика Андреј, имала истинско смирење и у њему су налазили ослонац за свој духовни живот. Имајући их пред собом као узоре хришћанског живота, на нама је да се трудимо да и за нас Света Литургија буде позив да будемо „сведоци отварања гробнице“ попут жена мироносица, јер она је за њих управо то била током земаљског живота. Овде у Ваљеву, закључио је Владика Андреј, народ је богат Светим Владиком Николајем и Преподобним Оцем Јустином, духовним великанима какве би сви желели да имају, јер се у њима препознаје Божја брига за људе.

Циклус предавања у Храму Васкрсења Христовог, наставиће 3. децембра 2021. године, са почетком у 19 сати, др Биљана Пиргић, дечји психијатар. Тема њеног излагања биће „Хајде да разговарамо о нашој деци и о нама“, најавила је водитељ програма Марина Марић, позвавши окупљене да посете предавање угледне лекарке родом из Ваљева.

Ј. Ј.