„Дани анђела“ у ОШ „Рајко Михаиловић“ Бањани

У ОШ „Рајко Михаиловић“ у Бањанима одржана је традиционална креативна радионица верске наставе „Дани анђела“, на којој су ученици имали задатак да, служећи се разним материјалима и ликовним техникама, а пре свега маштом и емоцијом, пренесу своје виђење властитог анђела чувара.

Према речима директорке школе Весне Вуковић, услед актуелне епидемиолошке ситуације, радионица је организована у скраћеном облику у складу са препорукама, како се не би прекидао њен континуитет.

За разлику од претходних година, кад је сабрање окупљало преко 200 ученика из матичне школе и издвојених одељења, овога пута учествовало је педесетак основаца нижих разреда и предшколаца из Бањана. Да не би правили велику разлику међу најмлађим ученицима, организатори су донели одлуку да у сваком разреду награде по једног најкреативнијег ученика. Предшколска група награђена је за групни рад, међу ученицима првог разреда најбољи је био Милан Ђорђевић, од другака Урош Ђековић, међу трећацима се истакао Урош Рафаиловић, а од четвртака Немања Димитријевић. Сви награђени аутори су од школе на поклон добили по књигу из области дечије књижевности, рекла је директорка Весна Вуковић.

Идејни творац креативне радионице је бањански вероучитељ свештеник Марко Рафаиловић, захваљујући коме ово сабрање траје деценију и по.

У претходним годинама гости радионице били су познати песници, писци и музичари, који су желели да потпомогну  дечје стваралаштво у прослављању доброте и милости Божије, као и надлежни архијереј, блаженопочивши Владика Милутин. Деца осликавају анђеле онако како их доживљавају и по православној иконографији. Истовремено, они уче да треба да воле једни друге, да прихватају људе без обзира на њихове разлике, каже отац Марко Рафаиловић.

  • Када сам осмишљавао радионицу, нисам хтео да се зове „Дан анђела“, јер би то било временски ограничавајуће, као да ми славимо анђеле и доброту у једном дану , а осталих дана можемо да се понашамо другачије. Не! Радионица носи назив „Дани анђела“, како би указала на то да је целог живота неопходно да у себи растемо, постанемо бољи и вреднији, ширимо љубав и поштујемо друге. Укратко: да достигнемо људско достојанство које нас води у Царство Божије и вечну заједницу са Богом – закључио је свештеник Марко Рафаиловић, наставник веронауке у бањанској основној школи.

 Драгана Недељковић