Владичанска Литургија у част храмовне славе у Бошњановићу

Епископ Исихије: Свети краљ Милутин излива благодат по узору на Господа Христа

Први храм у Србији посвећен нашем највећем ктитору у историји, Светом краљу Милутину, у селу Бошњановић (Општина Љиг) и ове године молитвеном свечаношћу прославио је празник свог небеског патрона. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије уз саслуживање епархијског свештенства.

Свети краљ Милутин један је од наблагочестивијих и најблаговернијих наших владара. Из срца је лозе Немањића, директан потомак Стефана Немање, а иза њега долазе светитељи попут Стефана Дечанског, као и велики владар цар Душан Силни. Свети Милутин, краљ огромне и зреле српске краљевине, старао се о свом народу попут Господа, пастира и „цара царева“, беседио је Епископ Исихије о великану Српске Цркве и државе који је, према сопственом завету Богу и народу, за сваку годину владања сазидао по једну цркву или манастир.

  • Благодаћу Оног у Кога се уздао, Којим је живео и владао својом паством, то је и испунио. Зато имамо велике средњовековне задужбине које и данас стоје. Краљ Милутин је заснивао своју власт на Светом јеванђељу и светосавском завету. Свети Сава, као духовни отац наше нације који нас је препородио, нам је дао самосталну Цркву. Његов потомак је развијао царство, утврђивао границе и био важан међународни фактор, а пре свега обнављао светосавски завет, који ће потом обновити Свети цар Лазар и којим живи наш светосавски народ. То је Нови завет Христов, који свако од нас полаже при Светом крштењу, у коме се Царство небеско ставља на прво место – рекао је Владика Исихије.

Према том завету, сви наши поступци треба да буду вођени љубављу према Господу и ближњем. Да буду служење и давање, јер само оно што дајемо јесте оно што стварно имамо. То је, истакао је Владика Исихије, ризница непропадљива.

Преломивши славски колач, Епископ Исихије је честитао славу старешини храма протојереју – ставрофору Гојку Терзићу, парохијанима и свим учесницима литургијског сабрања у лепом качерском селу. Личност Светог краља Милутина значила је много српском народу у годинама под туђинском и безбожничком влашћу. И данас надахњује наш и све православне народе.

  • Његове нетљене мошти налазе се не код нас, већ у Бугарској, у Софији. Тамо га поштују као огромног светитеља. Он излива благодат по узору на Господа Исуса Христа, Који као сунце сија на све и на добре и на зле, и на праведнике и грешнике, и на мале и велике – рекао је Владика Исихије, благосиљајући сабране на храмовној слави у Бошњановићу.

У име парохијана благодарје Владики Исихију упутио је старешина храма протојереј – ставрофор Гојко Терзић.

Храм Светог краља Милутина саграђен је прилозима мештана по пројекту архитекте из Ваљева Катарине Новаковић, а по благослову блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина, који га је и осветио на претпразништво свог имендана 11. новембра 2018. године. Други је на свету који носи име највећег српског ктитора. Пре њега, име овог великана понела је богомоља у најудаљенијем делу наше дијаспоре, у граду Окленду на Новом Зеланду. Припада  Митрополији аустралијско – новозеландској на пастирско старање богомповереној Епископу Силуану, који је духовно стасао у Епархији ваљевској.

Ј. Ј.

 

Беседа Епископа