Митровдан у Лајковцу

Литургијским сабрањем у понедељак 8.новембра 2021. године Храм Светог великомученика Димитрија у Лајковцу је прославио своју славу. Светом Литургијом је началствовао протојереј – ставрофор Стојадин Павловић, уз саслужење протојереја – ставрофора Драгана Алимпијевића, протонамесника Милана Васиљевића и ђакона Стефана Радовановића.

    У својој беседи отац Стојадин Павловић је честитао верницима празник приближивши им личност Светог Димитрија, коме су Лајковчани посветили храм. Знали су и зашто јер, указао је прота Стојадин Павловић, Свети Димитрије је добио задатак да овај крај чисти од погрешних учења баш као некада, када се супротставио императору паганину и проповедао хришћанство.

  • Браћо и сестре, вас је Господ удостојио да јутрос дођете у овај свети храм. Ви сте продужена рука нашег Епископа Исихија, са чијим благословом ми данас овде и служимо Свету Литургију. Проповедајте данас Христа онако како су га проповедали Свети Димитрије и сви они који су били уз њега – поручио је прота Стојадин Павловић.

 По освећењу славског жита и резања колача, старешина лајковачког храма  протојереј –ставрофор Томислав Цветиновић је захвалио верном народу,  Општини Лајковац и свима који помажу овај храм.

Потом је уследила трпеза љубави и културно-уметнички програм у извођењу ученика Средње школе из Лајковца.

 

                                                                                          Никола Николић, вероучитељ