Прва канонска посета Владике Исихија манастиру Боговађа

Господ Христос нас учи да чинимо милосрђе

Откако је ступио на трон Епархије ваљевске, Преосвећени Епископ Г. Исихије уприличио је прву канонску посету манастиру Боговађа, древној светињи (саграђен 1852. на темељима богомоље из 16. века) и најзначајнијем историјском здању на територији Општине Лајковац. Приликом посете Владика Исихије, са свештенством Архијерејског намесништва тамнавског, одслужио је Свету Архијерејску Литургију и обзнанио своју недавну одлуку о постављењу мати Ангелине (Лазаревић)за настојатељицу обитељи након упокојења мати Агније Хаџи – Станић, која је Боговађом управљала од 2005. до 2021. године.

У литургијској проповеди Владика Исихије појаснио је смисао данашњег Светог јеванђеља (Лк 7, 11- 16) о васкрсењу сина наинске удовице, које чини Господ Христос сажаливши се на несрећу која је снашла ову жену, опхрвану болом и без наде.

  • Господ Христос је овде учинио васкрсење као милосрђе, сажаливши се на удовицу, а кроз њу и на читав род људски. У њој можемо да видимо наш род који је остао без Богочовека, управитеља, као и без својих плодова. Сам и незаштићен, одвојен од Бога. Господ враћа сина у живот и даје га његовој матери. Тиме нам даје огромну утеху, јер сви имамо ближње који су уснули у Господу и свима ће, као тој матери Господ вратити наше умрле и бићемо у вечној радости – беседио је Епископ Исихије.

У овом чину Господ Христос показује се као милосрдник, пружајући лични пример нама како и сами треба да чинимо милосрђе. Наравно, ми не можемо да васкрсавамо мртве, али можемо да помажемо спрам својих могућности. Да дајемо оно што можемо и да дајемо радо, истакао је Владика Исихије.

Благосиљајући учеснике литургијског сабрања у манастирском Храму Светог великомученика Георгија, Епископ Исихије упутио је молитву Господу да нам све што чинимо у животу буде „продужена Литургија“, служба Богу и ближњима, јер нас Господ учи да будемо милосрдни и чинимо добра дела својим ближњима.

  • Ближњи није само онај ког волимо, ко нам је драг и близак. Још мање онај од кога можемо да примимо плату, похвалу или неку другу надокнаду. Ближњи је и онај који нам то ускраћује и не каже „хвала“, чак и онај који нас мрзи. Савршено учење састоји се у томе да љубимо и оне који нас воле и који нас мрзе. До тога треба да узрастамо, то не може свако. Можемо прво да волимо оне који су око нас, а полако да ширимо тај круг – закључио је Владика Исихије.

Сабрање је завршено трпезом љубави коју је сестринство Боговађе припремило за драге госте.

Ј. Ј.

 

Беседа Епископа