Молитвени опроштај од проте Срећка Живановића

У Храму Покрова Пресвете Богородице свештенство Епархије ваљевске данас се молитвено опростило од новопрестављеног пастира Божјег протојереја – ставрофора Срећка Живановића, умировљеног пароха који је дуги низ година службовао у Архијерејском намесништву колубарском, селима  Брежђе и Крчмар. Опелом је началствовао архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, а у име браће свештеника од проте Срећка Живановића се опростио протојереј – ставрофор Љубомир Миловановић, парох петнички, чије познанство са упокојеним протом датира из ране младости, када му је као појац помагао на богослужењима.

Указавши на ратне године у којима се у селу Горња Трешњица родио, као и на послератно доба када се народ од Бога удаљавао, отац Љуба Миловановић нагласио је да је прота Срећко Живановић био један од ретких који су тада одабрали да служе у Божјем олтару.

  • Била су то „вунена времена“ и, као што је говорио Отац Јустин, свако ко се одважио да посведочи име Божје на земљи, био је на неки начин мученик и жртва. Шта тек да кажемо за свештенослужитеља, јер знамо из прича да су се многи људи тада одрекли вере? Писало је у књигама да се вера затрла у Срба, да је има само у неким недођијама где људи нису просвећени…Прота Срећко се одважио да постане служитељ Божјег олтара. Прима парохију у Брежђу, а потом је службовао у Крчмару, све време славећи име Божје на тим парохијама – казао је прота Миловановић. Трудио се прота Живановић да они који нису крштени, буду крштени. Да они који су невенчани, буду венчани. Они који су се преставили Господу, буду опојани и припремљени за вечни пут. За сав труд, закључио је отац Љубомир Миловановић, примиће награду и плату на небу.

Прота Срећко Живановић сахрањен је на Новом гробљу у Ваљеву у присуству чланова породице, рођака и пријатеља.

Ј. Ј.